Αγρότης, τεύχος 482
29 A Γ Ρ Ο Τ Η Σ 2 0 2 1 / T E Υ Χ Ο Σ 4 8 2 ΓΕΩΡΓIΑ Ο έλεγχος της ασθένειας είναι δύσκολος. Τα εδάφη που φέρουν τον μύκητα δεν πρέπει να καλλιεργούνται με κρεμμύδι (αμειψισπορά 3-4 χρόνια). Θα μπορούσαν να ληφθούν μερικά πρόσθετα μέτρα περιορισμού των ζημιών από την ασθένεια όπως, για παράδειγμα, να απομακρύνονται οι βολβοί που έχουν προσβληθεί, να χρησιμοποιούνται ανθεκτικές ποικιλίες, να μην φυτεύονται χωράφια με κακή αποστράγγιση και να διατηρούνται οι βολβοί σε ξηρές αποθήκες. Επίσης, να στεγνώνουν καλά οι βολβοί μετά τη συγκομιδή. Βοτρύτης Ο βοτρύτης (Botrytis allii) προσβάλλει το κρεμμύδι σε όλα τα στάδια ανάπτυξης στον αγρό και σε όλα τα μετέπειτα στάδια μέχρι την κατανάλωση (συγκομιδή, μεταφορά, επεξεργασία, αποθήκευση). Κυρίως, προσβάλλονται τα νεαρά φυτά στην περιοχή του λαιμού και λίγο μετά από την έξοδό τους από το έδαφος όταν η θερμοκρασία είναι <10°C. Στα φύλλα σχηματίζονται νεκρωτικές κηλίδες, κυκλικές μέχρι ελλειψοειδείς, μικρές (διαμέτρου της τάξης των 4 mm), λευκές μέχρι κίτρινες. Η προσβολή είναι συνήθως πιο έντονη στις κορυφές των φύλλων, οι οποίες ξηραίνονται και λυγίζουν προς τα κάτω. Σύντομα δημιουργούνται νέα κέντρα προσβολής στα κατώτερα τμήματα των φύλλων με αποτέλεσμα την πλήρη ξήρανσή τους. Στα υγρά φύλλα οι κηλίδες εξελίσσονται σε εκτεταμένη σήψη και νέκρωση του φυτού. Στις λευκές μεμονωμένες κηλίδες δεν εμφανίζονται εξανθήσεις. Ο βοτρύτης του λαιμού προσβάλλει τον λαιμό των βολβών. Ο μύκητας εμφανίζεται στα τελευταία στάδια ανάπτυξης των φυτών και στο ξεκίνημα της ωρίμανσης, όταν το φύλλωμα αρχίζει να πέφτει. Προχωρεί από την κορυφή προς τη βάση των προσβεβλημένων χιτώνων, οι οποίοι γίνονται καστανοί και σπογγώδεις και μοιάζουν σαν να είναι «βρασμένοι». Όταν αφαιρεθούν οι εξωτερικοί ξηροί προστατευτικοί χιτώνες, αποκαλύπτεται μια μαύρη μάζα σκληρωτίων του παθογόνου και μερικές φορές έχουμε εμφάνιση πλούσιας εξάνθησης που είναι οι κονιδιοφόροι του μύκητα. Στην περίπτωση των μετασυλλεκτικών ζημιών, οι προσβολές εκδηλώνονται αρκετές εβδομάδες μετά από την αποθήκευση. Οι προσβεβλημένοι αποθηκευμένοι βολβοί σαπίζουν από την κορυφή προς τη βάση και εμφανίζονται συρρικνωμένοι. Στους βολβούς η προσβολή εμφανίζεται, κυρίως, στους εξωτερικούς χιτώνες οι οποίοι παρουσιάζουν μαλακή υγρή σήψη και οφείλεται συνηθέστερα στο παθογόνο Botrytis ci- nerea. Τα σαφή όρια προσβολής συχνά καλύπτονται από τα σκληρώτια του παθογόνου που αρχικά είναι λευκά και μετά γίνονται μαύρα. Η υψηλή σχετική υγρασία, η διαβροχή του φύλλου με υγρασία για 12 ώρες και θερμοκρασία που κυμαίνεται μεταξύ 14-16°C αποτελούν ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη του βοτρύτη. Αντιμετώπιση: Η αντιμετώπιση της ασθένειας γίνεται με τους ίδιους τρόπους όπως και στην περίπτωση του περονοσπόρου. Μαύρη σήψη Ο μύκητας Aspergillus niger, που προκαλεί τη μαύρη σήψη, προσβάλλει τους βολβούς στον αγρό, κατά τη μεταφορά ή και κατά την αποθήκευσή τους. Εμφανίζεται συνήθως μετά τη συγκομιδή και σε περιοχές όπου η ωρίμανση των βολβών γίνεται σε υψηλές θερμοκρασίες. Η ασθένεια χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση πλήθους μαύρων σπορίων μεταξύ των εξωτερικών ξηρών χιτώνων του βολβού, τα οποία τείνουν να σχηματίζονται υπό μορφή ταινιών, κατά μήκος των νεύρων των χιτώνων. Σε μερικές περιπτώσεις ο μύκητας εισχωρεί και στους εσωτερικούς διογκωμένους χιτώνες, προκαλώντας επιφανειακές καθιζήσεις και ακανόνιστου σχήματος πληγές και οι εξωτερικοί ξηροί χιτώνες κιτρινίζουν. Η είσοδος του μύκητα στον βολβό γίνεται από τον λαιμό. Η εξέλιξη της ασθένειας ευνοείται από υψηλή θερμοκρασία 30-35°C και ξηρασία συνήθως 1-2 εβδομάδες μετά από βροχή ή υψηλή υγρασία 75%. Μαύρη σήψη Βοτρύτης
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MTA5NDYxNw==