Αγρότης, τεύχος 481

31 A Γ Ρ Ο Τ Η Σ 2 0 2 1 / T E Υ Χ Ο Σ 4 8 1 ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ Οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες έχουν την ευθύνη για την επαλήθευση της συμμόρφωσης των επιχειρήσεων αυτών ως προς τις απαιτήσεις της νομοθεσίας, με στόχο την προστασία της υγείας του καταναλωτικού κοινού. Για τον σκοπό αυτό είναι υποχρεωτικό αυτές οι επιχειρήσεις να καταγράφονται στο μητρώο των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών ώστε να διενεργούνται οι απαραίτητοι έλεγχοι. Η καταγραφή των μονάδων αυτών στο μητρώο των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών γίνεται μετά από εκδήλωση ενδιαφέροντος από τους ίδιους τους/τις ίδιες τις παραγωγούς. Ακολουθεί επιθεώρηση από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες στον χώρο παραγωγής των προϊόντων και, εφόσον πληρούνται οι απαιτήσεις της νομοθεσίας, η μονάδα καταγράφεται στο μητρώο. Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, ο χώρος παρασκευής των προϊόντων πρέπει να είναι κατασκευασμένος βάσει ορισμένων προδιαγραφών. Ο χώρος αυτός πρέπει να έχει τις ανάλογες διαστάσεις σύμφωνα με τις δραστηριότητες της επιχείρησης και να είναι σχεδιασμένος και διαρρυθμισμένος με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφεύγεται κάθε κίνδυνος μόλυνσης κατά την επεξεργασία του γάλακτος. Το πάτωμα και οι τοίχοι πρέπει να είναι κατασκευασμένοι από στεγανό υλικό που να καθαρίζεται και να απολυμαίνεται εύκολα, και το πάτωμα να έχει κλίση προς την αποχέτευση έτσι ώστε να διευκολύνεται η απορροή του νερού κατά το καθάρισμα. Νοείται ότι πρέπει να υπάρχει ο απαραίτητος εξοπλισμός όπως καζάνια, πάγκοι, ψυγείο και ό,τι είναι απαραίτητο για την επεξεργασία του γάλακτος. Θα πρέπει, επίσης, να υπάρχει μια αποθήκη για τη φύλαξη των πρώτων υλών και των υλικών συσκευασίας καθώς και τουαλέτα. Η τουαλέτα θα πρέπει να έχει διπλή πόρτα ώστε να αποφεύγεται η απευθείας επικοινωνία της με τον χώρο χειρισμού των τροφίμων. Το προσωπικό πρέπει να γνωρίζει και να εφαρμόζει τους κανόνες ορθής υγιεινής πρακτικής, και για τα θέματα αυτά θα πρέπει να εκπαιδεύεται τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο. Κατά την παραγωγή των προϊόντων, το προσωπικό πρέπει να φορά καθαρά ενδύματα εργασίας, να αλλάζει όσες φορές χρειάζεται κατά τη διάρκεια της παραγωγής, να φορά καθαρό κάλυμμα κεφαλής και καθαρές μπότες ή προστατευτικά υποδημάτων. Επίσης, πρέπει να αφαιρεί δακτυλίδια, βραχιόλια κ.λπ . και να πλένεται συχνά. Επιπλέον, θα πρέπει να έχει ισχύον πιστοποιητικό υγείας. Οι εγκαταστάσεις αυτές έχουν υποχρέωση να πραγματοποιούν ετήσιους μικροβιολογικούς ελέγχους σε όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα που παράγουν και στο νερό που χρησιμοποιούν. Επίσης, θα πρέπει να ελέγχουν την αποτελεσματικότητα της καθαριότητας και της απολύμανσης πραγματοποιώντας μικροβιολογικές αναλύσεις στον εξοπλισμό όπως καζάνια, πάγκους, συσκευαστική μηχανή κ.ά., καθώς και στα χέρια του προσωπικού. Θα πρέπει, επίσης, να τηρούν μητρώο στο οποίο να καταγράφονται οι ποσότητες της ημερήσιας παραλαβής γάλακτος και της παραγωγής προϊόντων ανά είδος και κατάλογο με τα στοιχεία των καταναλωτών/καταναλωτριών που προμηθεύονται τα προϊόντα. Η εγκατάσταση έχει, επίσης, υποχρέωση να ελέγχει την ολική μικροβιακή χλωρίδα του γάλακτος που επεξεργάζεται, τα κατάλοιπα αντιβιοτικών και την αφλατοξίνη M1 στο γάλα. Οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, ως αρμόδια Αρχή, πραγματοποιούν μικροβιολογικές αναλύσεις μία φορά τον χρόνο σε όλα τα είδη προϊόντων που παρασκευάζει η εγκατάσταση, μικροβιολογικές αναλύσεις νερού δύο φορές τον χρόνο και εξετάζουν την παρουσία αντιβιοτικών στο γάλα δύο φορές τον χρόνο και την παρουσία αφλατοξίνης Μ1 μία φορά τον χρόνο. Τα προϊόντα που παράγονται σε τέτοιες εγκαταστάσεις μπορούν να διατεθούν απευθείας από τον/την παραγωγό στο καταναλωτικό κοινό ή μέσω λαϊκών αγορών. Δεν μπορούν να διατίθενται σε καταστήματα λιανικής πώλησης όπως υπεραγορές, φρουταρίες και κρεοπωλεία.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTA5NDYxNw==