Αγρότης, τεύχος 481
26 A Γ Ρ Ο Τ Η Σ 2 0 2 1 / T E Υ Χ Ο Σ 4 8 1 ΓΕΩΡΓIΑ Μέλισσα Ευδοκιμεί καλύτερα σε ημιορεινές περιοχές με γόνιμα εδάφη που συγκρατούν υγρασία, και έχει μεγάλες απαιτήσεις σε νερό. Πολλαπλασιάζεται με σπόρο και παραφυάδες, κατάλληλη δε εποχή φύτευσής της είναι κυρίως το φθινόπωρο και η άνοιξη. Συγκομίζεται δύο με τρεις φορές τον χρόνο όταν το φυτό βρίσκεται στην αρχή της άνθισης. Χρησιμοποιείται κυρίως στη μαγειρική και για τσάι. Μέλισσα Θυμάρι Το θυμάρι ευδοκιμεί καλύτερα σε ημιορεινές και πεδινές περιοχές με γόνιμα εδάφη που έχουν καλό αερισμό και καλή αποστράγγιση. Πολλαπλασιάζεται με σπόρο και παραφυάδες, κατάλληλη δε εποχή φύτευσης είναι κυρίως το φθινόπωρο και η άνοιξη. Για φρέσκο προϊόν συγκομίζεται τέσσερις με πέντε φορές τον χρόνο όταν οι βλαστοί έχουν ύψος 15cm. Για ξηρό προϊόν συγκομίζεται δύο με τρεις φορές τον χρόνο όταν το φυτό βρίσκεται σε πλήρη άνθιση. Χρησιμοποιείται κυρίως στη μαγειρική και για τσάι. Θυμάρι Σιδηρίτης Ευδοκιμεί σε ποικιλία εδαφών με καλό αερισμό και καλή αποστράγγιση. Είναι πολύ ευαίσθητος σε υψηλή εδαφική υγρασία και πολλαπλασιάζεται κυρίως με σπόρο. Κατάλληλη εποχή φύτευσης είναι κυρίως το φθινόπωρο και η άνοιξη. Για ξηρό προϊόν συγκομίζεται τρεις με τέσσερις φορές τον χρόνο όταν τα σέπαλα είναι ακόμα πράσινα. Χρησιμοποιείται κυρίως για τσάι. Σιδηρίτης Αλουίζα ή Λουίζα Ευδοκιμεί σε ποικιλία εδαφών με καλό αερισμό και καλή αποστράγγιση. Πολλαπλασιάζεται κυρίως με μοσχεύματα και με σπόρο, κατάλληλη δε εποχή φύτευσης είναι κυρίως η άνοιξη. Για ξηρό προϊόν συγκομίζεται τρεις με τέσσερις φορές τον χρόνο λίγο πριν την άνθιση ή στην αρχή της άνθισης. Χρησιμοποιείται κυρίως για τσάι. Αλουίζα ή Λουίζα
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MTA5NDYxNw==