Αγρότης, τεύχος 481
24 A Γ Ρ Ο Τ Η Σ 2 0 2 1 / T E Υ Χ Ο Σ 4 8 1 ΓΕΩΡΓIΑ Βασιλικός Ηκαλλιέργεια τουβασιλικούαπαιτεί εδάφημέσης σύστασης, γόνιμα, με καλό αερισμό και καλή αποστράγγιση. Είναι πολύ ευαίσθητος σε χαμηλές θερμοκρασίες (μέχρι 12 ο C) και καταστρέφεται τον χειμώνα εάν δεν είναι σε θερμοκήπιο, με ιδανικές συνθήκες ανάπτυξης 22-30 ο C. Πολλαπλασιάζεται με σπόρο, τα δε σπορόφυτα μεταφυτεύονται κατά τους μήνες Οκτώβριο-Νοέμβριο και Απρίλιο-Μάιο. Για φρέσκο προϊόν συγκομίζεται όταν οι βλαστοί έχουν ύψος 15-20 cm, κάθε 25 μέρες περίπου το καλοκαίρι και κάθε έναν με ενάμιση μήνα τον χειμώνα. Για ξηρό προϊόν συγκομίζεται έξι με εφτά φορές τον χρόνο όταν το φυτό βρίσκεται σε πλήρη άνθιση. Χρησιμοποιείται κυρίως στη μαγειρική και για τσάι. Πλατύφυλλος βασιλικός Άνηθος Απαιτεί εδάφη μέσης σύστασης, πλούσια, με καλό αερισμό και καλή αποστράγγιση με υψηλές απαιτήσεις σε νερό. Πολλαπλασιάζεται με σπόρο, ο οποίος σπέρνεται κατευθείαν στο χωράφι, ανά μήνα, από το τέλος Αυγούστου μέχρι τον Απρίλιο. Η συγκομιδή για φρέσκο προϊόν αρχίζει από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Μάιο και συγκομίζεται όταν οι βλαστοί έχουν ύψος 15-20cm ενώ η συγκομιδή του σπόρου γίνεται το καλοκαίρι. Ο άνηθος χρησιμοποιείται στη μαγειρική, στις σαλάτες και για τσάι. Ρίγανη και μαντζουράνα Για την καλλιέργειά τους απαιτούνται εδάφη μέσης σύστασης, με καλό αερισμό και καλή αποστράγγιση. Ευδοκιμούν καλύτερα στις πεδινές και ημιορεινές περιοχές με ανάγκες σε νερό περίπου 300 τόνους/δεκάριο/έτος. Πολλαπλασιάζονται με σπόρο, μοσχεύματα και παραφυάδες. Φυτεύονται από τον Δεκέμβριο μέχρι και τον Απρίλιο, και η συγκομιδή για φρέσκο προϊόν γίνεται πέντε με έξι φορές ανά έτος στη μαντζουράνα και τρεις με τέσσερις στη ρίγανη, όταν οι βλαστοί έχουν ύψος 15 με 20 cm. Για χρήση ως ξηρό προϊόν, η μαντζουράνα συγκομίζεται δύο με τρεις φορές τον χρόνο όταν το φυτό βρίσκεται σε πλήρη άνθιση, και η ρίγανη μια με δύο φορές τον χρόνο όταν τα άνθη έχουν χρώμα κεχριμπαρί. Τόσο η ρίγανη όσο και η μαντζουράνα χρησιμοποιούνται στη μαγειρική και για τσάι. Ρίγανη Μαντζουράνα Δυόσμος και μέντα Πολλαπλασιάζονται κυρίως με ριζώματα και μοσχεύματα, και η καλλιέργειά τους απαιτεί εδάφη μέσης σύστασης, με καλό αερισμό και καλή αποστράγγιση. Οι ανάγκες τους σε νερό είναι σχετικά μεγάλες. Φυτεύονται το φθινόπωρο και την άνοιξη, κυρίως, αλλά και τον χειμώνα. Συγκομίζονται όταν οι βλαστοί έχουν ύψος 15 με 20 cm κάθε 40 μέρες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και άλλες δύο με τρεις φορές συνολικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Τα ίδια ισχύουν και για τη συγκομιδή τους ως ξηρό προϊόν. Η μέντα και ο δυόσμος χρησιμοποιούνται κυρίως στη μαγειρική και για τσάι. Δυόσμος Μέντα Τα κυριότερα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά που καλλιεργούνται σήμερα στην Κύπρο και έχουν εμπορική αξία είναι ο βασιλικός, ο δυόσμος, η ρίγανη, η μαντζουράνα, ο σιδηρίτης (τσάι του βουνού), το λασμαρί (δενδρολίβανο), η μέντα, η μέλισσα, τα chives (σχοινόπρασα), η σπατζιά (φασκομηλιά), το θυμάρι, η αλουίζα, το τάρακον και ο άνηθος. Τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά εμπορεύονται ως φρέσκα, ως ξηρά, και, μετά από απόσταξή τους, ως αιθέρια έλαια. Τα φρέσκα αρωματικά προορίζονται κυρίως για εξαγωγή και την τουριστική βιομηχανία, ενώ τα ξηρά αρωματικά και τα αιθέρια έλαια παρουσιάζουν ζήτηση κυρίως στην εγχώρια αγορά και στην τουριστική βιομηχανία. Ο μεγαλύτερος όγκος φρέσκων αρωματικών αποστέλλεται στην Αγγλία, στη Γερμανία, στην Ελλάδα, στη Ρωσία, στο Βέλγιο, στη Νορβηγία, στην Ιταλία και στο Κατάρ. Η καλλιέργεια αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών στην Κύπρο και η παραγωγή φρέσκου και ξηρού προϊόντος Ευστάθιος Ευαγγελίδης Λειτουργός Γεωργίας Τμήμα Γεωργίας
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MTA5NDYxNw==