Αγρότης, τεύχος 478

27 A Γ Ρ Ο Τ Η Σ 2 0 1 9 / T E Υ Χ Ο Σ 4 7 8 Η ομαδοποίηση των αιγοπροβάτων πλεονεκτεί από πολλές απόψεις. Πρώτα απ’ όλα, βελτιώνεται η παραγωγικότητα της μονάδας, αυξάνονται τα έσοδα, μειώνεται το κόστος διατροφής, ενώ η προσφερόμενη περιποίηση στα ζώα είναι σαφώς καλύτερη. Επιπλέον, μειώνονται οι απώλειες στα ζώα, αυξάνεται η γαλακτοπαραγωγή και, τέλος, μειώνονται οι μεταβολικές ασθένειες. Σε μια μονάδα αιγοπροβάτων, όλα τα πιο πάνω είναι σημαντικά. Κατ’ αρχάς με την ομαδοποίηση αυξάνεται η παραγωγικότητα μιας μονάδας καθότι γίνεται καλύτερη κατανομή εργασίας, άρα μειώνονται τα εργατικά έξοδα. To κόστος διατροφής μειώνεται λόγω εξορθολογισμού της μονάδας, αφού η διατροφή εφαρμόζεται σύμφωνα με το ύψος της παραγωγής και το στάδιο παραγωγής. Αυξάνεται η παραγωγή σε γάλα και κρέας, μειώνονται οι απώλειες των ζώων και οι μεταβολικές ασθένειες περιορίζονται. Επίσης, γίνεται καλύτερη αξιολόγηση και αξιοποίηση του γενετικού δυναμικού των ζώων και ιδιαίτερα της γαλακτοπαραγωγής, της πολυδυμίας και του ρυθμού ανάπτυξης. Αξιολογώντας το γενετικό δυναμικό, παρέχεται η δυνατότητα εκδήλωσης των πιο πάνω χαρακτηριστικών μέσω των ζώων αντικατάστασης. Σε μια μονάδα αιγοπροβάτων μπορούμε να δημιουργήσουμε έξι ομάδες ζώων με κάποιες υποδιαιρέσεις αυτών. Οι ομάδες είναι οι εξής: (α) ζώα στο στάδιο της εγκυμοσύνης, (β) ζώα στη γαλακτοπαραγωγή, (γ) ζώα στην ξηρά περίοδο, (δ) επιβήτορες, (ε) αμνοερίφια και, (στ) άρρωστα ζώα. Στο στάδιο της εγκυμοσύνης τα ζώα χωρίζονται στα έγκυα μέχρι 3,5 μηνών και στα έγκυα στον τελευταίο 1,5 μήνα . Η διατροφή κατά τον πρώτο μήνα της εγκυμοσύνης πρέπει να είναι ποιοτική, σταθερή, χωρίς απότομες αλλαγές, και τον υπόλοιπο καιρό πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες των ζώων για συντήρηση και κυοφορία. Μετά τη γέννα τα ζώα βρίσκονται στο στάδιο της γαλακτοπαραγωγής όπου χωρίζονται από το υπόλοιπο κοπάδι σε νέα ομάδα μέχρι τον απογαλακτισμό και μετά τον απογαλακτισμό. Μετά τον απογαλακτισμό τα ζώα χωρίζονται σε δύο ομάδες ανάλογα με το ύψος της γαλακτοπαραγωγής και ανάλογα με αυτό διατρέφονται (Πίνακας 1). Με το τέλος της γαλακτοπαραγωγής, τα ζώα μπαίνουν στο στάδιο της ξηράς περιόδου όπου διατρέφονται κανονικά και διατηρούνται σε καλή σωματική κατάσταση ούτως ώστε όταν έρθει η εποχή της βατιάς τα ποσοστά σύλληψης και πολυδυμίας να είναι υψηλά. Οι επιβήτορες πρέπει να διατηρούνται σε ξεχωριστό χώρο, καθώς, λόγω του ότι είναι μεγαλόσωμα ζώα και έχουν υψηλότερο μεταβολισμό, πρέπει να τους χορηγείται μεγαλύτερη ποσότητα τροφής. Ιδιαίτερα σαράντα μέρες πριν τη βατιά, η ποσότητα τροφής πρέπει να αυξάνεται κατά 20%. Όσον αφορά τα ασθενή ζώα , αυτά πρέπει να τοποθετούνται σε διαφορετικό χώρο όπου η φροντίδα και η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής είναι αναγκαία. Μια ξεχωριστή κατηγορία ζώων η οποία χρειάζεται ιδιαίτερη διαχείριση είναι αυτή των αμνοεριφίων . Τα αμνοερίφια πρέπει να χωρίζονται σε υποομάδες σύμφωνα με το στάδιο ανάπτυξης. Οι υποομάδες αυτές είναι: (α) από τη γέννηση μέχρι τον απογαλακτισμό, ο οποίος διαρκεί μέχρι 45 μέρες για τα αρνιά και 49 μέρες για τα ρίφια, (β) τα αμνοερίφια πάχυνσης από τον απογαλακτισμό μέχρι τις 150 μέρες, και, τέλος, (γ) αρνάδες και ριφάδες μετά τους 6 μήνες, οι οποίες προορίζονται για αντικατάσταση και αύξηση του κοπαδιού και οι οποίες χρειάζονται σωστή διατροφή χωρίς υπερβολές για να πετύχουμε εγκυμοσύνη από τον πρώτο χρόνο. Επίσκεψη σε μονάδες του Ισραήλ όπου δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην ομαδοποίηση. Το αυξημένο κόστος διατροφής των ζώων και, κατά συνέπεια, το αυξημένο κόστος παραγωγής προκαλεί προβληματισμό στους αιγοπροβατοτρόφους. Οι διακυμάνσεις στις τιμές των ζωοτροφών δεν εξαρτώνται από τους ίδιους τους κτηνοτρόφους, αλλά από την παγκόσμια παραγωγή σιτηρών και ειδικά κριθαριού, αραβόσιτου και σόγιας. Από την άλλη, η τιμή πώλησης του παραγόμενου γάλακτος και κρέατος σε μία υγιή οικονομία καθορίζεται, κυρίως, από τις καταναλωτικές συνήθειες της αγοράς. Οι κτηνοτρόφοι του τόπου μας πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι το σημαντικό κομμάτι σε μία επιχειρηματική μονάδα είναι η μείωση του κόστους παραγωγής του προϊόντος. Η σωστή διαχείριση των μονάδων είναι το σημείο στο οποίο χρήζουν βελτίωσης οι πλείστες μονάδες στη χώρα μας. Σε αυτό το άρθρο γίνεται μία προσπάθεια αποσαφήνισης του ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει η ομαδοποίηση των ζώων στη βελτίωση του εισοδήματος της επιχείρησης, μειώνοντας κατά κύριο λόγο το κόστος διατροφής και τις απώλειες των ζώων μέσω της καλύτερης φροντίδας που παρέχεται στα ζώα. Ομαδοποίηση αιγοπροβάτων Αντώνης Κυρμίτσης Λειτουργός Γεωργίας Τμήμα Γεωργίας ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0