Κυπριακές ποικιλίες ελιάς (Olea europea L.)
Κ Υ Π Ρ Ι Α Κ Ε Σ Π Ο Ι Κ Ι Λ Ι Ε Σ Ε Λ Ι Α Σ 16 Η εργασία αυτή αποτέλεσε την κύρια συστηματική μελέτη στο ντόπιο γενετικό υλικό ελιάς της Κύπρου και στη συνέχεια ενισχύθηκε από τη μελέτη αγρονομικών χαρακτηριστικών όπως: δείκτης βλαστικής ανάπτυξης, παραγωγή ανά δένδρο, βάρος καρπού, μήκος και πλάτος καρπού και ενδοκαρπίου, αναλογία σάρκας και ελαιοπεριεκτικότητα (Gregoriou, 1996 και 1999). Επιπλέον, διενεργήθηκε γενετικός χαρακτηρισμός μέρους της ΣΓΥΕ με τυχαιοποιημένη ενίσχυση πολυμορφικού DNA (Banilas et al., 2003). Τα αποτελέσματα αυτών των μελετών έδειξαν υψηλό βαθμό γενετικού πολυμορφισμού καθώς και αγρονομικές διαφορές κυρίως όσον αφορά το βάρος ελαιοκάρπου και την ελαιοπεριεκτικότητα. Παράλληλα, ξεκίνησε η διάδοση και η εγκατάσταση κλωνικού υλικού της ΣΓΥΕ από διάφορους ελαιοπαραγωγούς, καθώς και ο πολλαπλασιασμός από φυτωριούχους και κυβερνητικά φυτώρια που συνέβαλαν στη διάδοσή του. Το πιο πάνω κλωνικό υλικό συνοδεύονταν με την ονομασία των καταχωρήσεων της ΣΓΥΕ, βασιζόμενη όπως περιγράφηκε πιο πάνω σε τοπωνύμια, με τα οποία και έγινε ευρέως γνωστό (Πίνακας 1). Εικόνα 4. Η Συλλογή Γενετικού Υλικού Ελιάς (ΣΓΥΕ) στον Πειραματικό Σταθμό Τόχνης του Ινστιτούτου Γεωργικών Ερευνών.
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MTA5NDYxNw==