ΚΑΡΜΙ Νυν και αεί

ΚΑΡΜΙ ΝΥΝ ΚΑΙ ΑΕΙ 50 1. Το ανακάτωμα του παστελιού μέχρι να καταστηθεί 2. Το χύσιμο του παστελιού στις τάβλες για να κρυώσει 1 2 πάγκο και τα έβρεχαν συνεχώς από πάνω . Το νερό περνούσε τα αλεσμένα χαρούπια και παρέσερνε τη ζάχαρη και το μέλι που περιείχαν και το οδηγούσαν σε μικρή δεξαμενή . Η διαδικασία αυτή συνεχιζόταν για περίπου 24 ώρες μέχρι που το υγρό αυτό αδυνάτιζε σε περιεκτικότητα ζάχαρης και μελιού . Μετά τοποθετούσαν τα ζουμιά αυτά σε μεγάλο χάλκινο καζάνι που έβραζε για πολλές ώρες με τα ξύλα . Κατά τη διάρκεια που έβραζε το ζουμί αυτό το ανακάτωναν συνεχώς με τη βοήθεια μεγάλης τρυπητής κουτάλας και βοηθούσαν έτσι , τόσο την γρήγορη εξάτμιση του νερού και ταυτόχρονα εμπόδιζαν το υλικό να μην καεί . ( Να μη πιάσει από κάτω έλεγαν ) Το ανακάτωμα αυτό συνεχιζόταν για περίπου πέντε ώρες μέχρι που το ζουμί αυτό άρχιζε να γίνεται παχύρευστο και ήταν πλέον άριστο χαρουπόμελο προς βρώση . Με το χαρουπόμελο ψήνουμε τα κουλλουρούθκια που φτιάχνουμε από ζυμάρι , το τρώμε με την αναρή , το χρησιμοποιούμε στο τσάι , και αποτελεί θεραπευτικό φάρμακο σε παθήσεις των εντέρων και του στομάχου . ΠΑΣΤΕΛΛΙ Το πανάρχαιο αυτό γλυκό γίνεται με το υπερβολικό ψήσιμο του χαρουπόμελου μέχρι να γίνει πολύ παχύρευστο . Το αδειάζουμε σε ξύλινη κάσια για να κρυώσει και μετά το σύρουμε επανειλημμένα σε ξύλινο σκαλαβάτη μέχρι να πάρει την απαιτούμενη ζύμωση και να αλλάξει χρώμα προς το χρυσαφί . Μετά τοποθετείται σε ξύλινα κασόνια και διατηρείται για πολλές μέρες . Είναι πολύ εύγευστο και θεραπευτικό .

RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0