Ετήσια Έκθεση Γενικού Χημείου του Κράτους 2019

75 ΓΕΝΙΚΟ ΧΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2019 Η μικροβιολογική ποιότητα των τροφίμων στην κυπριακή αγορά κρίνεται γενικά ως ικανοποιητική. Τα ακατάλληλα δείγματα τροφίμων (δηλαδή τα μη συμμορφούμενα με τα κριτήρια μικροβιολογικής ασφάλειας) κατά το 2019 αφορούσαν, κυρίως, την παρουσία σαλμονέλας: α) σε μία παρτίδα σουσαμιού εισαγωγής από τρίτες χώρες, δύο σαλάτες από εστιατόρια και φρέσκα αυγά από ξενοδοχεία (δύο παρτίδες του ίδιου παραγωγού), και β) σε δύο κατεψυγμένα κρεατοσκευασμάτα από κοτόπουλο (σημειώνεται ότι ο κίνδυνος σε αυτή την περίπτωση είναι μικρότερος λόγω του ψησίματος του οποίου θα τύχει το τρόφιμο από τον καταναλωτή). Επίσης, καταμετρήθηκε Listeria monocytogenes σε επίπεδα εκτός νομοθετικών ορίων σε καπνιστό σολομό και σολομοπέστροφα του ίδιου παραγωγού, ενώ σε τρίμμα αναρής καταμετρήθηκε υπερβολικά υψηλός αριθμός θετικών στην πηκτάση σταφυλό - κοκκων. Τέλος, σε κάποια δείγματα (κυρίως στις κατηγορίες των παγωτών, έτοιμων φαγητών και σαλατών) βρέθηκαν σε υψηλά επίπεδα οι «δείκτες υγιεινής», και, ως εκ τούτου, δόθηκαν συστάσεις από τις αρμόδιες Aρχές για διορθωτι - κά μέτρα και λήφθηκαν επαναληπτικά δείγματα για επαλήθευση της αποτελεσματικότητας των μέτρων. Νέα τρόφιμα «Νέα τρόφιμα» είναι τρόφιμα τα οποία δεν είχαν καταναλωθεί ευρέως από τους κατοίκους της ΕΕ πριν από τις 15 Μαΐου 1997. Νοούνται νέες πηγές τροφίμων ή τα προσφάτως αναπτυχθέντα και καινοτόμα τρόφιμα, τα τρόφιμα που παράγονται με τη χρήση νέων τεχνολογιών και μεθόδων παραγωγής όπως βιοτεχνολογία, νανοϋλικά, καθώς και τα τρόφιμα που παραδοσιακά καταναλώνονται εκτός, και όχι εντός, της ΕΕ. Σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 2283/2015 στα νέα τρόφιμα περιλαμβάνονται:  τρόφιμα με νέα ή σκοπίμως τροποποιημένη μοριακή δομή, τρόφιμα από κυτταροκαλλιέργεια ή ιστοκαλλιέργεια προερχόμενα από ζώα, φυτά, μικροοργανισμούς, μύκητες ή φύκη, τρόφιμα προερχόμενα από μικροοργανισμούς, μύκητες ή φύκη, και τρόφιμα από υλικά ανόργανης προέλευσης, ενώ δεν περιλαμβάνονται:  γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα, πρόσθετα τροφίμων, αρωματικές ύλες και διαλύτες εκχύλισης οι οποίοι χρησιμοποιούνται ή προορίζονται να χρησιμοποιηθούν στην παρασκευή τροφίμων ή συστατικών τροφίμων. Όλα τα εγκεκριμένα νέα τρόφιμα τα οποία επιτρέπεται να διατίθενται στην αγορά της ΕΕ βάσει του νέου κανονισμού καταχωρούνται στον Κατάλογο νέων τροφίμων της ΕΕ. https://ec.europa.eu/food/safety/novel_food/catalogue_en

RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0