Ετήσια Έκθεση Γενικού Χημείου του Κράτους 2019

74 ΓΕΝΙΚΟ ΧΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2019 Τα περισσότερα δείγματα λαμβάνονται σύμφωνα με το εθνικό πρόγραμμα δειγματοληψίας το οποίο σχεδιάζεται και εφαρμόζεται σε συνεργασία με τις Υγειονομικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, τους Δήμους και τη Σχολική Εφορεία Λευκωσίας. Ελέγχονται, ως επί το πλείστον, έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα και ψημένα φαγητά, συ - σκευασμένα και μη, από όλο το φάσμα της αγοράς (εστιατόρια, σχολεία, χώροι μαζικής εστίασης, ψησταριές/ταχυ - φαγεία, αρτοποιεία/ζαχαροπλαστεία, παγωταρίες, κινητές καντίνες, υπεραγορές κ.ά.). Κατά το 2019 ελέγχθηκαν, επίσης, γαϊδουρινό και αιγινό παστεριωμένο γάλα, σπόροι και δημητριακά από την αγορά που καταναλώνονται χωρίς περαιτέρω επεξεργασία, παιδικά γιαούρτια, φυτικά τυριά από υπεραγορές, γαλακτοκομικά προϊόντα από φρουταρίες, σάντουιτς από φούρνους και περίπτερα, αυγά από ξενοδοχεία, τρόφιμα υψηλού κινδύνου από κα - ταστήματα με προϊόντα εθνικής προέλευσης, κατεψυγμένα veggie burgers και θαλασσινά, και αλεύρι και ζύμη από υπεραγορές. Επίσης, ελέγχονται τρόφιμα εισαγωγής από τρίτες χώρες (κυρίως σουσάμι και ινδοκάρυδο) και τρόφιμα για τις προμήθειες της Εθνικής Φρουράς. Επίσης, το ΓΧΚ κατά το 2019 συνέχισε τον έλεγχο άπλυτων λαχανικών από φρουταρίες και από το χωράφι, (Πρόγραμμα ελέγχου σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωργίας (ΥΓΑΑΠ)), με πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα. Tο 2019 ελέγχθηκαν συνολικά 1.370 δείγματα σε διάφορες κατηγορίες τροφίμων για μικροβιολογικές παραμέ - τρους καθώς και 32 δείγματα για τη διερεύνηση παραπόνων καταναλωτών και τροφικών δηλητηριάσεων. Ο μικρο - βιολογικός έλεγχος ανά κατηγορία τροφίμων το 2019 φαίνεται στο Σχήμα 30. 0 50 100 150 200 250 Μικροβιολογικός έλεγχος τροφίμων ανά κατηγορία Παστεριωμένο Γάλα Τυριά/Χαλούμια Παγωτά Βρεφικές Σκόνες/Τροφές Σάντουιτς Έτοιμα Ψημένα Φαγητά Σαλάτες Άπλυτα Φρούτα/Λαχανικά Κομμένα Φρούτα/Λαχανικά Φρέσκοι Χυμοί & Smoothies Αλλαντικά Κρεατοσκευάσματα Ωμά Σούσι & Καπνιστά Ψάρια Γλυκίσματα Σπόροι & Προϊόντα Ξηροί Καρποί & Προϊόντα Σοκολάτες Κατεψυγμένα τρόφιμα Αυγά Φρέσκα Διάφορα Συμμορφούμενα δείγματα Μη συμμορφούμενα δείγματα Αριθμός δειγμάτων Σχήμα 30: Μικροβιολογικός έλεγχος τροφίμων ανά κατηγορία - 2019

RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0