Ετήσια Έκθεση Γενικού Χημείου του Κράτους 2019
71 ΓΕΝΙΚΟ ΧΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2019 Διαχρονικά αποτελέσματα δειγμάτων ΓΤΟ (2010-2019) Ολικός αριθμός δειγμάτων 2011 2010 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 0 50 100 150 200 250 300 Δείγματα που δεν επιτεύχθηκε πολλαπλασιασμός-απομόνωση DNA Συμμορφούμενα δείγματα Μη συμμορφούμενα δείγματα Σχήμα 27: Διαχρονικά αποτελέσματα ελέγχου για Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς στα τρόφιμα (2010-2019) Το ΓΧΚ λαμβάνοντας υπόψη τη συνεχή έγκριση νέων γενετικών τροποποιήσεων, καθώς και τη διαρροή μη εγκεκριμένων, έχει ως στόχο του τη συνεχή αύξηση των παραμέτρων ελέγχου. Αλλεργιογόνες ουσίες σε τρόφιμα: Σκοπός του ελέγχου των τροφίμων για την ύπαρξη αλλεργιογόνων ουσιών είναι η προστασία της μερίδας των καταναλωτών που υποφέρει από τροφικές αλλεργίες, μέσω της ορθής σήμαν - σης, καθώς και η συμμόρφωση με τη σχετική νομοθεσία. Ο έλεγχος γίνεται σύμφωνα με τους περί Σήμανσης και Διαφήμισης Τροφίμων (Γενικούς) Κανονισμούς του 2002 και τις σχετικές τροποποιήσεις τους και τους Κανονισμούς (ΕΚ) αριθ. 178/2002 και (ΕΕ) αριθ. 1169/2011. Το ΓΧΚ εξετάζει όλες τις αλλεργιογόνες ουσίες που προνοεί η σχετική νομοθεσία. Το 2019 εξετάστηκαν 382 δείγματα τροφίμων που αφορούσαν ανίχνευση 18 αλλεργιογόνων ουσιών, τα οποία λήφθηκαν, κυρίως, από το λιανικό εμπόριο αλλά και από αποθήκες εισαγωγέων. Συγκεκριμένα, πρόκειται για την ανίχνευση πρωτεϊνών σησαμιού, γάλακτος, γλουτένης, σόγιας, φιστικιού, αμυγδάλου, φουντουκιού, καρυδιού, μουστάρδας, σέλινου, καρκινοειδών, φιστικιών Αιγίνης (pistachio), macadamia, λούπινου, ψαριού, cashew, μα - λακίων και αυγού. Ποσοστό 4,7% (18 δείγματα) των εξετασθέντων δειγμάτων περιείχαν αλλεργιογόνο ουσία χω - ρίς να υπάρχει η σχετική σήμανση, όπως αυτό προνοείται από τη νομοθεσία, και αφορούσαν cashew, πρωτεΐνες γάλακτος, γλουτένη, καρκινοειδή, μουστάρδα, σέλινο, φιστίκι, pistachio και ψάρι. Ποσοστό 14,14% (54 δείγματα) των εξετασθέντων δειγμάτων περιείχαν αλλεργιογόνο ουσία σε συγκέντρωση μεγαλύτερη του ορίου ανίχνευσης (LOD) και μικρότερη του ορίου ποσοτικοποίησης (LOQ), δηλαδή, ενώ ανιχνεύθηκε η αλλεργιογόνος ουσία, εντού - τοις ήταν σε τόσο χαμηλά επίπεδα που δεν ήταν δυνατόν να ποσοτικοποιηθεί το αποτέλεσμα με αξιοπιστία. Αυτά αφορούσαν καρύδι, σησάμι, μουστάρδα, φιστίκι, γάλα, λούπινο, καρκινοειδή, ψάρι, αυγό, pistachio, αμύγδαλο, cashew και macadamia.
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0