Ετήσια Έκθεση Γενικού Χημείου του Κράτους 2019
68 ΓΕΝΙΚΟ ΧΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2019 ακρυλαμιδίου (acrylamide) σε διάφορα είδη τροφίμων (πατάτες τηγανητές έτοιμες προς κατανάλωση, πατατάκια τσιπς, παξιμάδια, μπισκότα, είδη αρτοποιείου, καφές κ.ά.) διαφάνηκε ότι για την περίοδο 2014- 2019 οι συγκεντρώσεις του ήταν εντός των ενδεικτικών ορίων αναφοράς βάσει του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2158/2017. Ο συνολικός αριθμός αναλυθέντων δειγμάτων σε διάφορα είδη τροφίμων κατά τα έτη 2014 έως 2019 φαίνεται στο Σχήμα 24. Διευκρινίζεται ότι, στις περιπτώσεις μη συμμορφούμενων δειγμάτων τροφίμων, ακολουθούνται τα μέτρα άμβλυνσης του κινδύνου για τον περιορισμό της παρουσίας του ακρυλαμιδίου (βελτίωση των συνθηκών ψησίματος/θερμικής επεξεργασίας) σύμφωνα με τις πρόνοιες του πιο πάνω Κανονισμού. 0 10 20 30 40 50 60 70 80 Διαχρονική απεικόνιση του συνολικού αριθμού αναλυθέντων δειγμάτων τροφίμων για ακρυλαμίδιο (2014-2019) Παξιμάδια Μπισκότα Παιδικές τροφές Πρόγευμα δημητριακών Φρυγανιές Ψωμί Πατατάκια Τηγανιτές πατάτες Προτηγανισμένες πατάτες Σνακ Καφές Αριθμός δειγμάτων Σχήμα 24: Διαχρονική απεικόνιση του συνολικού αριθμού αναλυθέντων δειγμάτων τροφίμων για ακρυλαμίδιο (2014-2019) Ραδιονουκλίδια στα τρόφιμα: Ο έλεγχος των επιπέδων ραδιενέργειας σε τρόφιμα διενεργείται σύμφωνα με τον περί Προστασίας από Ιονίζουσες Ακτινοβολίες και Πυρηνικής και Ραδιολογικής Ασφάλειας και Προστασίας Νόμο 2018 (Ν.164(Ι))/2018), τον Κανονισμό (Ευρατόμ) 2016/52 του Συμβουλίου και τον Κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 733/2008, και τις σχετικές τροποποιήσεις τους. Κατά το 2019 αναλύθηκαν συνολικά 69 δείγματα για σύνολο 213 παραμέτρων και ο έλεγχος περιλάμβανε: α) γ-Ραδιονουκλίδια (Cs-134, Cs-137 και φυσικό K-40) σε διάφορα τρόφιμα, όπως φρέσκα ψάρια, παιδικές τροφές (γάλα σε σκόνη βρεφικής ηλικίας, δημητριακά) και μεικτό διαιτολόγιο, και β) Ραδιονουκλίδια (Cs- 134, Cs-137, Sr-90 και φυσικό K-40) σε φρέσκο γάλα. Γενικά, όλα τα αποτελέσματα των αναλύσεων των επιπέδων ραδιενέργειας στα τρόφιμα για το 2019 καθώς και τα διαχρονικά (2009-2019) είναι πολύ πιο κάτω από τα αποδεκτά νομοθετικά όρια. Στο Σχήμα 25 παρουσιάζονται διαχρονικά ο συνολικός αριθμός αναλυθέντων δειγμάτων τροφίμων και παραμέτρων.
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0