Ετήσια Έκθεση Γενικού Χημείου του Κράτους 2019
67 ΓΕΝΙΚΟ ΧΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2019 Περιβαλλοντικοί και άλλοι ρυπαντές τροφίμων: Ο έλεγχος και η παρακολούθηση των περιβαλλοντικών και άλλων ρυπαντών τροφίμων καλύπτει τοξικές/καρκινογόνες ουσίες που είτε προέρχονται από τη γενικότερη πε - ριβαλλοντική επιβάρυνση των τροφίμων μέσω της τροφικής αλυσίδας, είτε δημιουργούνται κατά την επεξεργασία των τροφίμων, είτε είναι προϊόντα μεταβολισμού μυκήτων. Ο έλεγχος και η παρακολούθησή τους διενεργούνται με βάση τη σχετική νομοθεσία της ΕΕ (Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1881/2006 και τροποποιήσεις του, Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 396/2005 κ.ά.), η οποία θέτει ανώτατα επιτρεπτά επίπεδα και άλλους περιορισμούς για πολλές από τις ουσίες αυτές. O συνολικός αριθμός ελεγχθέντων δειγμάτων τροφίμων για τους διάφορους ρυπαντές κατά το 2019 ήταν 777 για συνολικό αριθμό παραμέτρων 4.429 (βλ. Σχήμα 23). Σημειώνεται ότι από τον συνολικό αριθμό των ελεχθέντων δειγμάτων για τους ρυπαντές στα τρόφιμα κατά το 2019, ποσοστό 7,2% ήταν μη συμμορφούμενα δείγματα τα οποία προέρχονταν είτε από εισαγωγές είτε από τις πρωτοταγείς αποθήκες επεξεργασίας, τα οποία καταστράφηκαν και δεν έφτασαν στον καταναλωτή. Κατανομή αναλυθέντων δειγμάτων τροφίμων για διάφορους ρυπαντές (2019) 237 42 31 227 4 Μυκοτοξίνες (DON, ZON, T-2, HT-2, FB 1 , FB 2 ) Κασσίτερος, Νικέλιο Βαρέα Μέταλα (Cd, Pb, Hg) 58 PAHs 223 Ολικό Αρσενικό 7 Άλλα Χημικά Στοιχεία (Cr, Zn, Fe) 45 Ακρυλαμίδιο 20 51 Νιτρικά 132 Χαλκός Φουράνιο 10 3-MCPD Ανόργανο Αρσενικό (iAs) 226 Αφλατοξίνες Αφλατοξίνη Μ1 43 Αλκαλοειδή Πυρρολιζιδίνης 150 Ωχρατοξίνη Α Σχήμα 23: Κατανομή αναλυθέντων δειγμάτων τροφίμων για διάφορους ρυπαντές - 2019 Από τη διαχρονική παρακολούθηση των μη συμμορφούμενων με τη νομοθεσία δειγμάτων τροφίμων για τις αφλα - τοξίνες για τα έτη 2006 έως 2019 διαφαίνεται η αποτελεσματικότητα του εφαρμοζόμενου ελέγχου (βλ. Σχήμα 11). Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο του προγράμματος ελέγχου και παρακολούθησης των επιπέδων: μυκοτοξινών (AFs (B1, B2, G1, G2), FB1, FB2, T2, HT-2, DON, ZON, OA) σε διάφορα δείγματα τροφίμων (ζυμαρικά, πρόγευμα δημητριακών, αλεύρι, σιτάρι), διαφάνηκε ότι για την περίοδο 2014-2019 προσδιορίστηκε η μυκοτοξίνη δεοξονιβαλενόνη (DON) σε δείγματα ζυμαρικών, ωστόσο σε επίπεδα εντός των νομοθετικών ορίων, και
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0