Ετήσια Έκθεση Γενικού Χημείου του Κράτους 2019
61 ΓΕΝΙΚΟ ΧΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2019 Χρωστικές ουσίες: Παρατηρήθηκε αύξηση στο ποσοστό των μη συμμορφούμενων δειγμάτων για χρωστικές ουσίες (βλ. Σχήμα 16). Τα περισσότερα μη συμμορφούμενα δείγματα εντοπίσθηκαν στο πλαίσιο του ετήσιου Εθνικού Προγράμματος Ελέγχου Τροφίμων. 0 1 2 3 4 5 6 Διαχρονικός έλεγχος τροφίμων για χρωστικές ουσίες και βενζοϊκό / σορβικό οξύ % Μη συμμορφούμενων δειγμάτων 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2019 2018 2017 Βενζοϊκό / σορβικό οξύ Χρωστικές ουσίες Σχήμα 16: Διαχρονικός έλεγχος τροφίμων για χρωστικές και βενζοϊκό/ σορβικό οξύ (2010-2019) Γλυκαντικές ουσίες (ακεσουλφαμικό κάλιο, ασπαρτάμη, σακχαρίνη, κυκλαμικά, γλυκοζίτες στεβιόλης (στέβια) και σουκραλόζη) σε τρόφιμα και ποτά: Ο έλεγχος επικεντρώθηκε σε δείγματα μειωμένων θερμίδων ή χωρίς πρόσθετα σάκχαρα (αναψυκτικά, παγωτά, ενεργειακά ποτά και γιαούρτια φρούτου) χωρίς να παρατηρηθούν αποκλίσεις από τη σχετική νομοθεσία. Αντιοξειδωτικές ουσίες στα τρόφιμα: Πραγματοποιήθηκε έλεγχος σε μαγειρικά λίπη και λάδια για την περιεκτικότητά τους στα συνθετικά αντιοξειδωτικά BHA, BHT, tBHQ. Εντοπίσθηκε, σε σύνολο 21 δειγμάτων, ένα μη συμμορφούμενο δείγμα φυτικού ελαίου για ψεκασμό μαγειρικών σκευών. Αρωματικές ύλες στα τρόφιμα: Ο έλεγχος επικεντρώθηκε σε δείγματα αρτοσκευασμάτων με κανέλα, σε τσάι κανέλας και σε δείγματα κανέλας (αλεσμένης ή σε ξύλο) για την περιεκτικότητά τους σε κουμαρίνη (ουσία η οποία απαντάται στην κανέλα και είναι ηπατοτοξική). Τα αποτελέσματα του ελέγχου ήταν εντός των νομοθετικών ορίων. Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι τα ποσοστά κουμαρίνης στα δείγματα κανέλας ήταν χαμηλότερα συγκρινόμενα με αποτελέσματα του 2015 για αντίστοιχα δείγματα κανέλας. Μεθανόλη σε αλκοολούχα ποτά: Στο πλαίσιο του ελέγχου της ασφάλειας των αλκοολούχων ποτών, με βάση τον Κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 110/2008, το 2019 αναλύθηκαν δείγματα ζιβανίας, ρούμι, τεκίλα και «grappa» για προσδι - ορισμό της περιεκτικότητάς τους σε μεθανόλη, χωρίς να παρατηρηθούν αποκλίσεις από τη νομοθεσία. Υπολείμματα φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα: Ο έλεγχος των υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων διεξάγεται σε προϊό - ντα φυτικής και ζωικής προέλευσης, βάσει των απαιτήσεων της σχετικής νομοθεσίας της ΕΕ (Κανονισμός (ΕΚ) αριθ.
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0