Ετήσια Έκθεση Γενικού Χημείου του Κράτους 2019

60 ΓΕΝΙΚΟ ΧΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2019 Πολυαρωματικοί Υδρογονάνθρακες, Φουράνιο, Ακρυλαμίδιο, 3-Μονοχλωροπροπανοδιόλη, Καρβαδιμικός Αιθυλεστέρας, Υπερφθοριωμένες Ενώσεις, Διοξίνες και παρόμοια με διοξίνες πολυχλω- ριωμένα διφαινύλια (PCB’s), Ουσίες οι οποίες μεταφέρονται στα τρόφιμα από τα Υλικά σε Επαφή με Τρόφιμα), τη ραδιολογική ασφά - λεια (ραδιονουκλίδια) και τη μικροβιολογική/ βιολογική ασφάλειά τους (μικροβιολογικές παράμετροι, γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί και αλλεργιογόνες ουσίες). Πρόσθετα και αρωματικές ύλες τροφίμων: Ο έλεγχος των τροφίμων για πρόσθετες ουσίες και αρωματικές ύλες διεξάγεται βάσει των απαιτήσεων της σχετικής νομοθεσίας της ΕΕ. Οι βασικές ομάδες πρόσθετων ουσιών οι οποίες ελέγχονται από το ΓΧΚ βάσει του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1333/2008 είναι τα συντηρητικά, οι χρωστικές ουσίες, οι γλυκαντικές ουσίες και οι αντιοξειδωτικές ουσίες, και βάσει του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1334/2008 οι αρωματικές ύλες. Το πρόγραμμα ελέγχου τροφίμων για τις πρόσθετες ουσίες και τις αρωματικές ύλες σχεδιάζεται λαμβάνοντας υπόψη, μεταξύ άλλων, την τοξικότητα των ουσιών, τα αποτελέσματα/ευρήματα των αναλύσεων των προηγούμενων ετών, τη συχνότητα και την εποχικότητα κατανάλωσης των διάφορων τροφίμων που περιέχουν πρόσθετα, και την πληροφόρηση που λαμβάνεται από το RASFF της ΕΕ και από την EFSA. Το 2019 αναλύθηκαν 895 δείγματα τροφίμων για 2.287 παραμέτρους (βλ. Σχήμα 15) και ο έλεγχος κατέδειξε τα παρακάτω: Κατανομή αναλύσεων για πρόσθετα και ειδικές αναλύσεις 28,3% 4% 29,9% 1,2% 3,2% 1,7% 7,7% 3,2% 12,7% Αρωματικές ύλες: Κουμαρίνη Αντιοξειδωτικά: BHA, BHT, tBHQ Απαγορευμένες χρωστικές ουσίες: Σουδάν Ι-IV και Para Red Μεθανόλη Χρωστικές ουσίες Καφεΐνη Γλυκαντικές ουσίες 8,1% Συντηρητικό: διοξείδιο του θείου (SO 2 ) Ταυτότητα γάλακτος γαλακτοκομικών προϊόντων Συντηρητικά: βενζοϊκό/σορβικό/ νιτρικά/νιτρώδη/προπιονικό Σχήμα 15: Κατανομή αναλυθέντων δειγμάτων τροφίμων για πρόσθετα τροφίμων και ειδικές αναλύσεις - 2019  Συντηρητικά: Το 2019, σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σημειώθηκε μικρή μείωση του ποσοστού των μη συμμορφούμενων δειγμάτων τροφίμων για τα συντηρητικά, βενζοϊκό και σορβικό οξύ (βλ. Σχήμα 18). Σημαντικό ποσοστό των μη συμμορφούμενων δειγμάτων εντοπίσθηκε κατά την εισαγωγή. Για τα συντηρητικά προπιονικό οξύ και νιτρώδη/νιτρικά δεν παρατηρήθηκαν αποκλίσεις από τη σχετική νομοθεσία, για το δε αλλεργιογόνο συντηρητικό διοξείδιο του θείου παρατηρήθηκε μείωση των αποκλίσεων. Τα πιο πάνω, σε συνδυασμό με την αύξηση των εισαγωγών από τρίτες χώρες, τόσο σε αριθμούς όσο και σε είδη τροφίμων, επιβάλλουν τη συνέχιση και εντατικοποίηση του ελέγχου.

RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0