Ετήσια Έκθεση Γενικού Χημείου του Κράτους 2019

59 ΓΕΝΙΚΟ ΧΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2019 του φακέλου τους όσο και στην προστασία των καταναλωτών κατά τον έλεγχο της αγοράς, καθώς και των ίδιων των προ - ϊόντων και των παραγωγών. Το ΓΧΚ εμπλουτίζει συνεχώς από το 2005 και επεκτείνει με νέες παραμέτρους την «Εθνική βάση δεδομένων για τους κυπριακούς οίνους». Συνεχίζει, επίσης, την ισοτοπική χαρτογράφηση και άλλων κυπριακών προϊόντων όπως τα αλκοολούχα ποτά, το ξίδι, το μέλι, οι χυμοί και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Κατά το 2019 εξετάσθηκαν συνολικά για σκοπούς αυθεντικότητας 362 δείγματα για 2.158 παραμέτρους (βλ. Σχήμα 14). Στα δείγματα των προγραμμάτων ελέγχου συμπεριλήφθηκαν και 192 δείγματα παραδοσιακών προϊόντων από Κύπρο και Βόρειο Αιγαίο, στα οποία έγιναν φασματοσκοπικοί κυρίως προσδιορισμοί (σταθερά ισότοπα, μέταλλα, FTIR/NIR αποτύπωμα κ.ά.), στο πλαίσιο των παραδοτέων του ερευνητικού προγράμματος «ΑΓΡΟΤΑΥΤΟΤΗΤΑ». Όλα τα αποτελέσματα υποβλήθηκαν σε στατιστική ανάλυση με τη χρήση διάφορων χημειομετρικών τεχνικών για την εξα - γωγή ασφαλών συμπερασμάτων. Τα πιο πάνω θα συμβάλουν στην κατοχύρωση και προστασία των παραδοσιακών και τοπικών προϊόντων της Κύπρου και του Βορείου Αιγαίου. 0 500 1.000 1.500 2.000 2.500 3.000 3.500 4.000 Διαχρονικές δοκιμές αυθεντικότητας κυπριακών προϊόντων 2007 2006 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2019 2018 Δείγματα Παράμετροι Αριθμός δειγμάτων / παραμέτρων Σχήμα 14: Διαχρονικές δοκιμές για την αυθεντικότητα κυπριακών προϊόντων: Κρασιά, αλκοολούχα ποτά, μέλια, χυμοί φρούτων και ξίδια (2006-2019) Επίσης, κατά το 2019, στο πλαίσιο της εφαρμογής μοριακών μεθόδων από το ΓΧΚ, ελέγχθηκαν 27 δείγματα ψα - ριού/ψαροσκευσμάτων για διαπίστωση της αυθεντικότητάς τους ως προς το γένος ή/και το είδος τους. Όλα τα δείγματα ήταν 100% αυθεντικά ως προς το γένος είδος του ψαριού που αναγραφόταν στη συσκευασία τους. Ασφάλεια τροφίμων Ο έλεγχος της ασφάλειας των τροφίμων είναι μία σημαντική συνιστώσα της προστασίας της δημόσιας υγείας. Το ΓΧΚ διεξάγει ελέγχους σε όλη την αλυσίδα παραγωγής, από το χωράφι ή τη φάρμα μέχρι και το πιάτο του κατανα - λωτή, με σκοπό την αποτελεσματική και όσο το δυνατόν προληπτική προστασία του. Ο έλεγχος περιλαμβάνει παραμέτρους που έχουν σχέση με τη χημική ασφάλεια τροφίμων (Πρόσθετα, Υπολείμματα Φυτοφαρμάκων και Κτηνιατρικών Φαρμάκων, Μυκοτοξίνες, Φυτικές Τοξίνες, Νιτρικά, Βαρέα Μέταλλα,

RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0