Ετήσια Έκθεση Γενικού Χημείου του Κράτους 2019

58 ΓΕΝΙΚΟ ΧΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2019 Στο Σχήμα 13 παρουσιάζεται η κατανομή στις διάφορες κατηγορίες τροφίμων των εξετασθέντων εισαγόμενων δειγ - μάτων κατά το 2019. Δείγματα για τελωνειακή κατάταξη (2019) 12% 8% 8% 8% 12% 50% Κακάο, καφές, τσάι & προϊόντα Δημητριακά & προϊόντα Αρτοποιητικά & προϊόντα Εδώδιμα λίπη & έλαια Ψάρια, ψαρικά & προϊόντα 2% Σνακς Εμπλουτισμένα τρόφιμα και τρόφιμα για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς Καραμέλες, ζελέ, ζαχαροειδή 97 34 Γάλα & προϊόντα 2% Σχήμα 13: Κατανομή εξετασθέντων εισαγόμενων δειγμάτων κατά κατηγορίες τροφίμων για τελωνειακή κατάταξη - 2019 Η εξακρίβωση τυχόν απάτης στα τρόφιμα διασφαλίζει τόσο την ποιότητα/ασφάλειά τους όσο και τα οικονομικά συμ - φέροντα του καταναλωτή. Μερικά παραδείγματα τροφίμων που εξετάζονται διαχρονικά από το ΓΧΚ για νοθεία είναι, μεταξύ άλλων, το ελαιόλαδο, το μέλι και τα γαλακτοκομικά προϊόντα (συμπεριλαμβανομένου του προσδιορισμού της ταυτότητας του γάλακτος ο οποίος εστιάζεται κυρίως στα χαλούμια, στα τυριά Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π) και στα εποχιακά τυριά για παρασκευή φλαούνων). Πραγματοποιείται, επίσης, έλεγχος της νοθείας κρέατος με άλλο είδος κρέατος, ο οποίος ξεκίνησε το 2013, έπειτα από το σκάνδαλο νοθείας βοδινού κρέατος με αλογίσιο και τη σχετική Σύσταση της ΕΕ (2013/99/ ΕΚ). Στη συνέ - χεια, ο έλεγχος αυτός επεκτάθηκε και σε άλλα είδη όπως βοδινό, κοτόπουλο, χοιρινό. Από τον έλεγχο που πραγ - ματοποιήθηκε το 2019 σε 54 δείγματα κρεατοσκευασμάτων, σε κανένα δείγμα δεν εντοπίστηκε ένδειξη νοθείας με άλλο είδος κρέατος όπως βοδινό, κοτόπουλο, χοιρινό και αλογίσιο κρέας. Η αυθεντικότητα των τροφίμων και ποτών καλύπτει ένα σημαντικό μέρος του ελέγχου της ποιότητάς τους, καθώς περιλαμβάνει, εκτός από τον έλεγχο της νοθείας ενός τροφίμου και την πιστοποίηση της γεωγραφικής και βοτανικής προέλευσής του, και την επιβεβαίωση οποιασδήποτε δήλωσης στην ετικέτα του προϊόντος (Κανονισμός ΕΚ αρ.1169/11). Η παγκοσμιοποίηση του εμπορίου και η ελεύθερη διακίνηση των αγαθών έδωσαν πλέον επιστημονική διάσταση στη νοθεία, και για τον έλεγχο της αυθεντικότητας απαιτούνται πιο εξελιγμένες μέθοδοι όπως οι ισοτοπικές. Η δημιουργία βάσεων ισοτοπικών δεδομένων τροφίμων και ποτών γνωστής προέλευσης είναι προϋπόθεση για την πιστοποίηση της αυθεντικότητάς τους. Η «Ισοτοπική χαρτογράφηση των κυπριακών τροφίμων και ποτών», που διενεργείται και εξελίσσεται συνεχώς στο ΓΧΚ, βρίσκει εφαρμογή τόσο στην κατοχύρωση παραδοσιακών και τοπικών προϊόντων με τον εμπλουτισμό

RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0