Ετήσια Έκθεση Γενικού Χημείου του Κράτους 2019

57 ΓΕΝΙΚΟ ΧΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2019 αξιολογήθηκαν με βάση τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1169/2011, ο οποίος καθορίζει τις Προσλαμβανόμενες Ποσότητες Αναφοράς (ΠΠΑ) των θρεπτικών συστατικών σε μια ημερήσια διατροφή. Από την αξιολόγηση των αποτε - λεσμάτων επιβεβαιώθηκε η υψηλή περιεκτικότητα λίπους και άλατος σε σνακς/πατατάκια/γαριδάκια. Η πρόσληψη των πιο πάνω μπορεί να μειωθεί με τη μείωση της ποσότητας ή/και τη μείωση της συχνότητας κατανάλωσής τους. Συνιστάται στους καταναλωτές να διαβάζουν την ετικέτα των τροφίμων όπου αναγράφονται, μεταξύ άλλων, σημαντικές πληροφορίες για τα συστατικά και τη διατροφική τους δήλωση (δηλ. οι ποσότητες των θρεπτικών συστατικών και οι θερμίδες του τροφίμου) ώστε να μπορούν να ελέγχουν την ποσότητα των τροφίμων που καταναλώνουν με στόχο την προστασία της υγείας τους. Αναλύθηκαν, επίσης, τρόφιμα διπλής ποιότητας (δηλαδή τρόφιμα της ίδιας εμπορικής ονομασίας και συσκευ - ασίας αλλά διαφορετικής σύστασης ή/και ποιότητας), όπως σοκολάτες και πατατάκια. Η αξιολόγηση των αποτε - λεσμάτων, ως επί το πλείστον, δεν κατέδειξε ουσιαστική διαφορά μεταξύ τους όσον αφορά τη σύστασή τους και επιβεβαίωσε τα αναγραφόμενα στη σήμανσή τους. Ο σχετικός έλεγχος περιλαμβάνει, επίσης, την ανάλυση εισαγόμενων δειγμάτων τροφίμων για την τελωνειακή τους κατάταξη, στο πλαίσιο της εφαρμογής του Δασμολογίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (Κανονισμός 2658/87/ ΕΟΚ), το οποίο περιλαμβάνει τη «Συνδυασμένη Ονοματολογία» και το «Κοινό Δασμολόγιο (κωδικός Taric)». Για ορισμένα αγροτικά προϊόντα απαιτείται, επίσης, ο καθορισμός του πρόσθετου «κωδικού σύνθεσης (Meursing code)» βάσει του οποίου το Τμήμα Τελωνείων προχωρεί στην επιβολή των απαραίτητων δασμών. Ο κωδικός σύν - θεσης Meursing καθορίζεται με βάση την περιεκτικότητα του τροφίμου σε λιπαρές ύλες γάλακτος, πρωτεΐνες γάλα - κτος, άμυλο και σακχαρόζη. Το ΓΧΚ, κατά το 2019, ανέλυσε 52 συνολικά δείγματα, τα περισσότερα από τα οποία για τον καθορισμό του κωδικού σύνθεσης Meursing. Πέντε από αυτά τα δείγματα λήφθηκαν από άλλα ευρωπαϊκά τελωνειακά εργαστήρια στο πλαίσιο του προγράμματος CLET.

RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0