Ετήσια Έκθεση Γενικού Χημείου του Κράτους 2019
56 ΓΕΝΙΚΟ ΧΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2019 πινάκων αυτών με έλεγχο της σύστασης τροφίμων που καταναλώνονται ευρέως από παιδιά, όπως τα δημητριακά προγεύματος, τα επιδόρπια γιαουρτιού και σνακς/πατατάκια/γαριδάκια. Ο έλεγχος για τη σύσταση, ποιότητα και θρεπτική αξία των τροφίμων από το ΓΧΚ διεξάγεται ως προς τη συμμόρ - φωσή τους με τους περί Τροφίμων (Έλεγχος και Πώληση) Νόμους {54(Ι)/96 1996 έως σήμερα} και σχετικούς Κανονισμούς (Έλεγχος και Πώληση), περί Σήμανσης και Διαφήμισης Τροφίμων (Γενικούς) Κανονισμούς του 2002 και σχετικές τροποποιήσεις τους, και τους Κανονισμούς της ΕΕ: 1169/2011 (Σήμανση των τροφίμων), 1924/2006 (διατροφικοί ισχυρισμοί και ισχυρισμοί υγείας στα τρόφιμα), 2568/91 (ελαιόλαδο), 2073/2005 και 2074/2005 (αλιευτικά προϊόντα), 609/2013 (τρόφιμα για βρέφη και μικρά παιδιά, ειδικούς ιατρικούς σκοπούς, και ως υπο - κατάστατα του συνόλου του διαιτολογίου για τον έλεγχο του σωματικού βάρους), και τις Οδηγίες 2001/110/ ΕΚ, 2014/63/ΕΕ (μέλι). Ο έλεγχος για τη σύσταση, ποιότητα και θρεπτική αξία των τροφίμων για το 2019 κάλυψε συνολικά 780 δείγ - ματα για ένα ευρύ φάσμα παραμέτρων (σύνολο 4.389), των οποίων η κατανομή σε κατηγορίες τροφίμων παρου - σιάζεται στο Σχήμα 12. Τα περισσότερα από τα δείγματα ελέγχθηκαν ως προς τη σήμανσή τους για συμμόρφωση με τους Κανονισμούς της (ΕΕ), 1169/2011 και 1924/2006. Τα αποκλίνοντα από τη σχετική νομοθεσία δείγματα κυμάνθηκαν σε ποσοστό 6% και αφορούσαν κυρίως: α) μέλια, γαλακτοκομικά προιόντα, σνακς και δημητριακά προγεύματος, και (β) δείγματα παραπόνων από καταναλωτές που αφορούσαν τη φυσική ασφάλειά τους (π.χ. πα - ρουσία ξένων σωμάτων, αλλοίωση ως προς την απαιτούμενη ποιότητα κ.ά.). Κατανομή τροφίμων κατά κατηγορίες για τον έλεγχο της σύστασης, ποιότητας & θρεπτικής αξίας τους 13% 11% 8% 6% 30% 29% Διάφορα Δημητριακά & προϊόντα Εδώδιμα λίπη & έλαια Αλιευτικά προϊόντα Γάλα & προϊόντα Μέλι Αρτύματα/Καρυκεύματα/Αλάτι 1% Είδη Ζαχαροπλαστικής 2% 97 34 Σχήμα 12: Κατανομή τροφίμων σε κατηγορίες για τον έλεγχο της σύστασης, ποιότητας και θρεπτικής αξίας τους - 2019 Ο έλεγχος επικεντρώθηκε στην ανάλυση των τροφίμων που καταναλώνονται κυρίως από παιδιά τα οποία ενδέχεται να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε συστατικά όπως σάκχαρα, λίπος, κορεσμένα και τράνς ακόρεστα λιπαρά οξέα και αλάτι, η υπερκατανάλωση των οποίων επηρεάζει αρνητικά την υγεία. Αναλύθηκαν τρόφιμα διαφό - ρων κατηγοριών όπως δημητριακά προγεύματος, επιδόρπια γιαουρτιού, παιδικά μπισκότα, μαρμελάδες, ντόνατς, σνάκς/πατατάκια/γαριδάκια, καθώς και γάλατα δεύτερης βρεφικής ηλικίας. Τα αποτελέσματα που προέκυψαν
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0