Ετήσια Έκθεση Γενικού Χημείου του Κράτους 2019

49 ΓΕΝΙΚΟ ΧΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2019 I. Συνέχισε τη συμμετοχή του, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, στο έργο «Μαύρος χρυσός: Παραγωγή και μεταποίηση χαρουπιού», το οποίο αναμένεται να αποτελέσει πρότυπο μοντέλου σύγχρονης ανάπτυξης γεωργι - κών και άλλων δραστηριοτήτων στην Κύπρο, αφού στοχεύει στην αναζωογόνηση γεωργικών προϊόντων με προστι - θέμενη αξία όπως το χαρούπι, μέσα από νέες διεπιστημονικές διαστάσεις. Κ. Παράλληλα με το παραπάνω, άρχισε την εκπόνηση του ερευνητικού έργου «Χαρούπια, ο μαύρος χρυσός της Κύπρου: Η επιστήμη συναντά τη βιομηχανία», με συντονιστή το Πανεπιστήμιο Κύπρου και σε συνεργασία με άλλους φορείς, για την ανάδειξη των ιδιαίτερων ιδιοτήτων του κυπριακού χαρουπιού που μπορούν να αξιοποιηθούν στην παραγωγή και μεταποίησή του, προς όφελος των παραγωγών και των καταναλωτών. Για τον σκοπό αυτό, συνεισφέ - ρει στην τυποποίηση των παραδοσιακών προϊόντων χαρουπιού (πχ. χαρουπόμελο) και νέων προϊόντων (πχ. αλκοο - λούχο ποτό και λικέρ χαρουπιού) με σκοπό την κατοχύρωση και ανάδειξή τους, μέσα από τη μελέτη των φυσικών, χημικών, ισοτοπικών και οργανοληπτικών χαρακτηριστικών τους και τη συγκέντρωση στοιχείων που αποδεικνύουν τον δεσμό με την γεωγραφική καταγωγή τους. Λ. Συμβάλλει ουσιαστικά σε δράσεις της EFSA και της ΕΕ. Ειδικότερα, στο πλαίσιο της εκπαίδευσης εκτίμησης κιν - δύνου μέσω τροφής, κατά το 2019, μέλος της Μονάδας Εκτίμησης Κινδύνου του ΓΧΚ ορίστηκε ως Εκπαιδευτής στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Better Training for Safer Food (BTSF)» της ΕΕ, και συγκεκριμένα στο θέμα «Chemical Risk Assessment». Μ. Συνέχισε την επεξεργασία και αξιολόγηση των διατροφικών δεδομένων των Κυπρίων μετά και την ολοκλήρω - ση της «Εθνικής έρευνας για τη διατροφή του πληθυσμού της Κύπρου» το 2018, και ετοίμασε σχεδιασμό για τη διεξαγωγή εκτιμήσεων κινδύνου από την έκθεση σε διάφορες χημικές ουσίες μέσω τροφής, χρησιμοποιώντας τα πραγματικά δεδομένα κατανάλωσης τροφίμων του πληθυσμού της Κύπρου. Η έρευνα αυτή αποτελεί την πρώτη επίσημη εθνική παγκύπρια έρευνα για τη διατροφή των Κυπρίων από τη βρεφική ηλικία έως την ηλικία των 74 ετών και στόχος της ήταν η εναρμονισμένη συλλογή δεδομένων κατανάλωσης τροφίμων σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ για σκοπούς έκθεσης του πληθυσμού σε τοξικούς και άλλους παράγοντες. Ν. Η χρήση του Κοινού Πλαισίου Αξιολόγησης (ΚΠΑ) στο ΓΧΚ, αρχομένης από το 2005 μέχρι σήμερα, ως εργαλείου διοίκησης ποιότητας σχεδιασμένου ειδικά για τον δημόσιο τομέα, με αφετηρία την αυτοαξιολόγηση της απόδοσής του, έχει θεωρηθεί ότι είναι ένα επιτυχές παράδειγμα διοίκησης ολικής ποιότητας στον δημόσιο τομέα. Ως εκ τούτου, ο τρόπος που έχει εφαρμοστεί από το ΓΧΚ έχει παρουσιαστεί σε διάφορα «φόρα» (εκπαιδευτικά σεμινάρια της ΚΑΔΔ, συνέδρια, ημερίδες) ως παράδειγμα καλής εφαρμογής του ΚΠΑ αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές. Ως αποκορύφωμα, το ΓΧΚ συνέβαλε ουσιαστικά στον σχεδιασμό και την προετοιμασία υποβολής πρότασης από την ΚΑΔΔ προς το «Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο», για συγχρηματοδότηση έργου, ύψους €3 εκ., για την εφαρμογή του ΚΠΑ σε 20 τμήματα του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα της Κύπρου, η οποία και εγκρίθηκε. Το έργο αυτό ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2018 και συμπληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2019. Σήμερα ο πρωτοποριακός και επιτυχημένος τρόπος εφαρμογής του ΚΠΑ του ΓΧΚ χρησιμοποιείται πλέον από την ΚΑΔΔ για τα υπόλοιπα τμήματα του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα.

RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0