Ετήσια Έκθεση Γενικού Χημείου του Κράτους 2019

23 ΓΕΝΙΚΟ ΧΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2019  Προσδιορισμός ειδικής μετανάστευσης ουσιών από υλικά σε επαφή με τρόφιμα ή/και παιδικά παιχνίδια  Έλεγχος της μικροβιολογικής ποιότητας του θαλάσσιου νερού της Κύπρου κατά την κολυμβητική περίοδο 2019  Έλεγχος οδοντιατρικών καρέκλων και νερών κρατικών νοσοκομείων για το μικρόβιο της λεγεωνέλλας β) Συμμετείχε στο συνεχιζόμενο έργο «Παρακολούθηση του εμπλουτισμού του υδροφορέα της Έζουσας» , σε συνεργασία με άλλες αρμόδιες Αρχές. γ) Συνέχισε, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών του ΥΓΑΑΠ, το ερευνητικό πρόγραμμα διάρκειας τριών χρόνων με θέμα την «Προοπτική καλλιέργειας της στέβιας στην Κύπρο» , για τον προσδιορισμό των γλυκοζιτών και την ανάπτυξη μεθοδολογίας για τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες των φύλλων της στέβιας (2017-2019). ΕΚΤΙΜΗΣΗ / Αξιολόγηση ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΜΕΣΩ ΤΡΟΦΗΣ Η εκτίμηση κινδύνου μέσω τροφής αποτελεί ένα βήμα πέρα από την απλή συλλογή δεδομένων, μετατρέποντας τη γνώση σε εργαλείο για τη λήψη αποφάσεων από τους διαχειριστές κινδύνου, με στόχο τη διασφάλιση της προστασίας της δημόσιας υγείας. Η εκτίμηση κινδύνου μέσω τροφής αποτελεί μία από τις τρείς αλληλένδετες συνιστώσες της διαδικασίας «Ανάλυσης του κινδύνου μέσω τροφής» , μαζί με τη διαχείριση κινδύ - νου και την ενημέρωση σχετικά με τον κίνδυνο. Συγκεκριμένα ως εκτίμηση κινδύνου μέσω τροφής ορίζεται η διαδικασία επιστημονικής βάσης που απαρτίζεται από τέσσε - ρα βήματα: 1. Προσδιορισμός της πηγής του κινδύνου στο τρόφιμο 2. Χαρακτηρισμός της πηγής του κινδύνου 3. Αξιολόγηση της έκθεσης στον κίνδυνο μέσω τροφής 4. Χαρακτηρισμός του κινδύνου Για την αξιολόγηση της έκθεσης στον κίνδυνο μέσω τροφής από την πρόσληψη χημικών και άλλων ουσιών που υπάρχουν στα τρόφιμα, απαιτείται η ύπαρξη δύο βάσεων δεδομένων: 1. Βάση δεδομένων για τα επίπεδα των υπό εξέταση ουσιών στα τρόφιμα που καταναλώνονται (εύρος συγκεντρώσεων, μέσοι όροι κ.ά.) 2. Βάση δεδομένων για τα στοιχεία κατανάλωσης των τροφίμων σε μια χώρα

RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0