Ετήσια Έκθεση Γενικού Χημείου του Κράτους 2019

109 ΓΕΝΙΚΟ ΧΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2019 Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς (ΕΕΑ) του ΓΧΚ Ονομασία Καθορισμένα πεδία αναλύσεων (Κανονισμός (ΕΕ) 2017/625) Εργαστήριο Υπολειμμάτων Κτηνιατρικών Φαρμάκων (Εργ. 05) Υπολείμματα κτηνιατρικών φαρμάκων και ουσιών με αναβολική δράση σε ζώα και προϊόντα τους. Εργαστήριο Υπολειμμάτων Φυτοφαρμάκων και POPs (Εργ. 08) Υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε φρούτα και λαχανικά, δημητριακά, τρόφιμα ζωικής προέλευσης και εξειδικευμένων μεθόδων υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων (single residue method). Επίσης, είναι το εργαστήριο αναφοράς για αλογονομένους οργανικούς ρυπαντές συμπεριλαμβανομένων των διοξίνων και PCB’s. Εργαστήριο Ελέγχου Υλικών σε Επαφή με Τρόφιμα και Παιδικών Παιχνιδιών (Εργ. 12) Υλικά και αντικείμενα σε επαφή με τρόφιμα. Εργαστήριο Περιβαλλοντικής κ.α. Επιβάρυνσης Τροφίμων και Φυσικών Τοξινών (Εργ. 14) Μυκοτοξίνες & φυτικές τοξίνες σε τρόφιμα, βαρέα μέταλλα και αζωτούχες ενώσεις σε τρόφιμα ζωïκής και φυτικής προέλευσης και ρυπαντές επεξεργασίας τροφίμων σε τρόφιμα. Εργαστήριο Μικροβιολογικού Ελέγχου Τροφίμων (Εργ. 16) Listeria monocytogenes και Coagulase Positive Staphylococci . Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας και Ανοσοβιολογίας Τροφίμων (Εργ. 21) Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί (ΓΤΟ) σε τρόφιμα και ζωοτροφές Πίνακας 2: Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς (ΕΕΑ) του ΓΧΚ βάσει του Κανονισμού (ΕΕ) 2017/625 Δημοσιεύσεις ΓΧΚ σε επιστημονικά περιοδικά - 2019 1. R. Kokkinofta, A. Tikas, X. Theodosiou; P. Petrakis; T. Mavromoustakos; M. Liouni , “A combined spectroscopic and chemometric approach to the authenticity of traditional Greek spirits Ouzo and Tsipouro”, Food Chemistry, submitted for publication, 2019. 2. P. Constantinou, D. Louca-Christodoulou, A. Agapiou , 2019. LC-ESI-MS/MS determination of oxyhalides (chlorate, perchlorate and bromate) in food and water samples, and chlorate on household water treatment devices along with perchlorate in plants, Chemosphere, 235 (2019), pp. 757-766. https://doi.org/10.1016/j.chemosphere.2019.06.180 3. A. Hadjipanayis, E. Efstathiou, A. Hadjieftychiou, L. Demetriou, G. Lavranos, A. Katsonouri , “Challenges in implementing of school-based recruitment for human biomonitoring research”, Journal of Environmental and Occupational Science, 2019; 8(1): 1-7, doi: 10.5455/jeos.20190103100230. 4. Ε. Anastasi, G. Riviere G, B Teste , “Nanomaterials in Food - Prioritization & Assessment”, EFSA Journal, 2019; 7(S2): e170909, 10 pp. 5. ANSES, 2019. Opinion on the risks associated with ingestion of the food additive E171 (Request 2019-SA-0036). (Ε. Anastasi). 6. A. Katsonouri , “Scoping Document on Mercury and its Organic Compounds”, HBM4EU D 4.7, Approved by the European Commission in April of 2019, HBM4EU Online Library. 7. A. Katsonouri , “Focus on Mercury: Human exposure to mercury and HBM4EU action”, 4th HBM4EU Newsletter, April 2019. 8. A. Katsonouri, A. Loizidou, C. Thoma, A. Gaitani, T. Phinopoulou, D. Partassides, C. Ganzleben, D. Ay, U. Fiddicke , “Survey design and fieldwork preparation: 2nd set of materials for communication to participants, including informed consent”, HBM4EU D7.7, Approved by the European Commission in April of 2019, HBM4EU Online Library. Πίνακας 3: Δημοσιεύσεις ΓΧΚ σε επιστημονικά περιοδικά - 2019

RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0