Παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες

56 Παράθυρο στη γεύση Εσπεριδοειδή (α΄ τρόπος) Παρασκευή l Πλένουμε και στεγνώνουμε τα φρούτα και τρίβουμε περίπου τα μισά από αυτά στον τρίφτη. l Κόβουμε τις τριμμένες φλούδες σε στενόμακρες λωρίδες και τις βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν και να ξεπικρίσουν. Αλλάζουμε 2-3 φορές το νερό για να ξεπικρίσουν. l Παίρνουμε το εσωτερικό από όλα τα φρούτα και το τεμαχίζουμε. Mετά τα βάζουμε όλα σε κατσαρόλα και τα βράζουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε λίγο νερό αν χρειάζεται. l Περνούμε τον πολτό από το σουρωτήρι για να φύγουν τα κουκούτσια και οι μεμβράνες. l Προσθέτουμε τις λωρίδες από τη φλούδα στο υπό- λοιπο μίγμα και μετρούμε ίση ποσότητα ζάχαρης και πολτού. Βράζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να δέσει η μαρμελάδα. l Βάζουμε τη μαρμελάδα ζεστή σε αποστειρωμένα βάζα. l Κλείνουμε καλά τα βάζα και τα γυρίζουμε ανάποδα για να σφραγίσουν. Τα επαναφέρουμε στην αρχική τους θέση. l Όταν τα βάζα κρυώσουν τα τοποθετούμε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος. Υλικά 4 πορτοκάλια 2 κιτρόμηλα 1 γκρέιπφρουτ 2 μανταρίνια 1 λεμόνι ζάχαρη Σημείωση: Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να παρασκευάσουμε μαρμελάδα μόνο με πορτοκάλι, μανταρίνι, κιτρόμηλο, λεμόνι ή γκρέιπφρουτ.

RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0