Παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες

52 Παράθυρο στη γεύση Mαρμελάδες και πώς να τις πετύχουμε Η παρασκευή μαρμελάδας αποτελεί παράδοση για τον λαό μας λόγω της μεγάλης ποικι- λίας φρούτων που παράγονται στον τόπο μας. Οι μαρμελάδες έχουν ως βάση ένα ή περισσότερα φρούτα εποχής, τη ζάχαρη που δρα ως συντηρητικό και τον χυμό λεμονιού. Η διαδικασία παρασκευής της μαρμελάδας είναι εύκολη και γρήγορη. Για να πετύχουμε, όμως, ένα καλό αποτέλεσμα όσον αφορά το χρώμα, το άρωμα και το κανονικό πήξιμο, χρειάζεται να γνωρίζουμε κάποια σημεία επιτυχίας, τα οποία θα διευκολύνουν την εργασία μας. Τα κυριότερα είναι τα εξής: l Κατάλληλα φρούτα για την παρασκευή μαρμελάδας είναι αυτά που έχουν άριστη ισορρο- πία οξέος και πηκτίνης, όπως για παράδειγμα τα εσπεριδοειδή, τα δαμάσκηνα, το κυδώνι, το σταφύλι, τα μήλα, τα μόσφιλα κ.ά. Για τα φρούτα που δεν έχουν υψηλή περιεκτικότητα πηκτίνης και οξέων, όπως για παράδειγμα η φράουλα, το χρυσόμηλο και το ακτινίδιο, χρη- σιμοποιούμε 2 κουταλιές χυμό λεμονιού για κάθε κιλόφρούτου για να ενισχύσουμε τα οξέα και την πηκτίνη του φρούτου. l Τα φρούτα που προορίζονται για μαρμελάδα δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ ώριμα ούτε πολύ άγουρα, γιατί στο στάδιο αυτό η πηκτίνη είναι λιγότερη και επηρεάζει το κανονικό πήξιμο της μαρμελάδας. l Για την παρασκευή μαρμελάδας χρησιμοποιούμε φρέσκα φρούτα σε μικρές ποσότητες (μέχρι 2 κιλά) και βράζουμε σε δυνατή φωτιά μετά την προσθήκη της ζάχαρης ώστε να διατηρήσουμε το χρώμα και το άρωμα. l Ταφρούτα για να μαλακώσουν βράζουν σε χαμηλήφωτιά αφού προστεθεί λίγο νερό, όπου χρειάζεται.

RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0