Παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες

44 Παράθυρο στη γεύση Γλυκό ελιάς Παρασκευή l Πλένουμε τις ελιές και αφαιρούμε τα κουκούτσια με το ειδικό εργαλείο. l Ξεπικρίζουμε τις ελιές για 3-4 ημέρες. Κάθε φορά προ- σθέτουμε λίγο χυμό λεμονιού στο νερό ξεπικρίσματος. l Σε μια λεκάνη διαλύουμε τον ασβέστη με νερό και βάζουμε μέσα τις ελιές για 3 ώρες. Ξεπλένουμε πολύ καλά. l Βράζουμε τις ελιές για 1-2 λεπτά, τις στραγγίζουμε και τις ρίχνουμε σε παγωμένο νερό μαζί με τον χυμό λεμονιού (λεμονάδα) για δύο ώρες ώστε να γίνουν τραγανές. l Ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το νερό, ρίχνουμε τις ελιές (αφού τις στραγγίσουμε), τα γαρίφαλα και την κανέλα και τα αφήνουμε να κοχλάσουν για 3-4 λεπτά. l Την επόμενη μέρα ξαναβράζουμε το γλυκό σε δυνατή φωτιά για να δέσει κανονικά. Προς το τέλος προσθέ- τουμε τη μία κουταλιά χυμό λεμονιού και αφήνουμε να πάρει 1-2 βράσεις. l Όταν το γλυκό κρυώσει γεμίζουμε τα αποστειρωμένα βάζα, τα κλείνουμε και τα αποθηκεύουμε. Υλικά 1 κιλό ελιές πράσινες 1 κιλό ζάχαρη 1 ½ ποτήρι νερό ½ ποτήρι ασβέστη 1 φλιτζανάκι χυμό λεμονιού (λεμονάδα) λίγα γαρίφαλα 1 ξυλαράκι κανέλα 1 κουταλιά χυμό λεμονιού

RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0