Παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες

42 Παράθυρο στη γεύση Nτομάτα Παρασκευή l Διαλέγουμε φρέσκες ντομάτες, ώριμες και σφικτές. Τις εμβαπτίζουμε σε κοχλαστό νερό και τις ξεφλουδί- ζουμε. l Χαράζουμε το πίσω μέρος της ντομάτας με ένα μυτερό μαχαίρι και προσπαθούμε με μιαφουρκέτα να βγάλουμε τους σπόρους. l Ρίχνουμε τις ντομάτες σε ασβεστόνερο για 2-3 ώρες. l Τις ξεπλένουμε πολύ καλά για να φύγει ο ασβέστης. l Τις ψήνουμε για 5-7 λεπτά περίπου. Όταν κοχλάσουν για 2-3 λεπτά, αλλάζουμε το νερό τους με κοχλαστό νερό και συνεχίζουμε το ψήσιμο. Τις βγάζουμε και τις ρίχνουμε σε παγωμένο νερό μαζί με τον χυμό λεμονιού (λεμονάδα) για 2 ώρες. l Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη και μόλις αρχίσει να κοχλάζει το κατεβάζουμε από τη φωτιά για να κρυώσει το σιρόπι. l Στραγγίζουμε τις ντομάτες και τις ρίχνουμε στο κρύο σιρόπι μαζί με τα γαρίφαλα και την κανέλα. Τις βάζουμε στη φωτιά να κοχλάσουν για 10 λεπτά περίπου (για να γίνει το πρώτο «δέσιμο» του σιροπιού). l Την επόμενη μέρα ξαναβράζουμε το γλυκό για να «δέσει» κανονικά. Το ξαφρίζουμε και προς το τέλος προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού. l Όταν το γλυκό κρυώσει γεμίζουμε τα βάζα, τα κλείνουμε και τα αποθηκεύουμε. Υλικά 1 κιλό ντομάτες μικρές και ώριμες (ποικιλίας φοινικωτή, πέτρα) 1 κιλό ζάχαρη 2 ποτήρια νερό ½ ποτήρι ασβέστη 1 φλιτζανάκι χυμό λεμονιού (λεμονάδα) 5-6 γαρίφαλα 1 ξυλαράκι κανέλας 1 κουταλιά χυμό λεμονιού

RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0