Παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες

37 Παράθυρο στη γεύση Υλικά 1 κιλό καρότα (φρέσκα, τρυφερά) 3/4 κιλού ζάχαρη 2 ποτήρια νερό 1 φλιτζανάκι χυμό λεμονιού (λεμονάδα) 5-6 γαρίφαλα βανίλια 1 κουταλιά χυμό λεμονιού Kαρότο Παρασκευή l Πλένουμε καλά τα καρότα και καθαρίζουμε πολύ λεπτά τη φλούδα τους. Αν είναι πολύ μεγάλα τα κόβουμε σε μέτρια κομμάτια. l Τα βράζουμε καλά μέχρι να ψηθούν. l Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα τρυπάμε με βελόνα (σουβλί) από τη μια άκρη του καρότου μέχρι την άλλη. l Τα ρίχνουμε σε παγωμένο νερό μαζί με τον χυμό λεμονιού (λεμονάδα) για 2 ώρες περίπου. l Στο μεταξύ, βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό και μόλις κοχλάσει το σιρόπι το αποσύρουμε από τη φωτιά για να κρυώσει. l Στραγγίζουμε τα καρότα από τη λεμονάδα και τα ρίχνουμε στο κρύο σιρόπι. l Κοχλάζουμε το γλυκό καρότου μαζί με τα γαρίφαλα για 10-15 λεπτά περίπου. l Την επόμενη μέρα «δένουμε» κανονικά το γλυκό. Το ξαφρίζουμε και 1-2 βράσεις πριν το τέλος ρίχνουμε τη βανίλια και τον χυμό λεμονιού. l Γεμίζουμε τα βάζα, τα κλείνουμε και τα αναποδογυρί- ζουμε μέχρι να φύγει όλος ο αέρας και να σφραγίσουν αεροστεγώς.

RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0