Παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες

36 Παράθυρο στη γεύση Kολοκύθι Παρασκευή l Καθαρίζουμε το κολοκύθι και το κόβουμε σε μικρά τετράγωνα ή τρίγωνα κομμάτια ή χρησιμοποιούμε το ειδικό εργαλείο. l Τα βάζουμε σε λεκάνη με ασβεστόνερο και τα αφήνουμε για 4-5 ώρες. l Τα ξεπλένουμε πολύ καλά και τα βράζουμε μέχρι να ψηθούν καλά. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος αλλά- ζουμε 2- 3 φορές το νερό τους. Όταν πέφτουν από τη βελόνα είναι έτοιμα. l Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα βάζουμε για 2 ώρες περίπου σε παγωμένο νερό με χυμό λεμονιού (λεμονάδα) για να γίνουν τραγανά. l Τα στραγγίζουμε, τα τοποθετούμε σε κατσαρόλα και ρίχνουμε από πάνω τη ζάχαρη και το νερό για να κατεβάσουν το ζουμί τους για 3-4 ώρες. l Τα βάζουμε στη φωτιά να κοχλάσουν για 15 περίπου λεπτά. l Την επόμενη μέρα βράζουμε ξανά το γλυκό και προσθέτουμε το κιούλι. Ξαφρίζουμε και αφήνουμε μέχρι να «δέσει» το σιρόπι. Λίγο πριν το τέλος ρίχνουμε και 2 κουταλιές χυμό λεμονιού. l Γεμίζουμε τα βάζα, τα κλείνουμε και τα αναποδογυρί- ζουμε μέχρι να φύγει όλος ο αέρας και να σφραγίσουν αεροστεγώς. Υλικά 1 κιλό κολοκύθι (ειδικό για γλυκό) 2 κιλά ζάχαρη 2 ποτήρια νερό ½ ποτήρι ασβέστη 1 φλιτζανάκι χυμό λεμονιού (λεμονάδα) κιούλι (αρμπαρόριζα) ή βανίλια 2 κουταλιές χυμό λεμονιού

RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0