Παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες

34 Παράθυρο στη γεύση Σύκο Παρασκευή l Διαλέγουμε άγουρα σύκα στο στάδιο που αρχίζουν να ωριμάζουν. l Τα καθαρίζουμε λεπτά και τα ρίχνουμε σε ασβεστόνερο για 2 ώρες. Τα βγάζουμε και τα πλένουμε πολύ καλά για να φύγει ο ασβέστης. l Βράζουμε νερό σε κατσαρόλα και τα ψήνουμε 5-10 λεπτά. Αλλάζουμε το νερό τους με κοχλαστό νερό και συνεχίζουμε να τα βράζουμε μέχρι να ψηθούν πολύ καλά. Τα τρυπάμε με βελόνα και αν πέφτουν εύκολα είναι έτοιμα. Τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε κρύο νερό με τον χυμό λεμονιού (λεμονάδα) για 2 ώρες. l Τα στραγγίζουμε από τη λεμονάδα και βάζουμε σε κάθε σύκο από ένα αμύγδαλο. Αν δεν θα χρησιμοποιήσουμε αμύγδαλα τα τρυπάμε με βελόνα για να μην σουρώσουν. l Ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το νερό σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε τα σύκα μαζί με γαρίφαλα και τα βάζουμε στη φωτιά να κοχλάσουν για δέκα λεπτά. Ανακινούμε λίγο την κατσαρόλα μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. l Την επόμενη μέρα ξαναβράζουμε το γλυκό και το αφήνουμε να δέσει. Λίγο πριν το δέσιμο προσθέτουμε τη βανίλια και το λεμόνι. l Γεμίζουμε τα αποστειρωμένα βάζα, τα κλείνουμε και τα αναποδογυρίζουμε μέχρι να φύγει όλος ο αέρας και να σφραγίσουν αεροστεγώς. Υλικά 50 σύκα μέτριου μεγέθους (άγουρα μαύρης ποικιλίας) 2½ κιλά ζάχαρη 2½ ποτήρια νερό ½ ποτήρι χυμό λεμονιού (για τη λεμονάδα) 50 αμύγδαλα, ασπρισμένα και καβουρδισμένα (προαιρετικά) 5-6 γαρίφαλα βανίλια 2½ κουταλιές χυμό λεμονιού

RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0