Παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες
32 Παράθυρο στη γεύση Xρυσόμηλο (βερίκοκο) Παρασκευή l Αφού πλύνουμε τα χρυσόμηλα, αφαιρούμε το κουκού- τσι τους με μια βελόνα (καρφί) σπρώχνοντας προσεκτικά από τη μεριά του κοτσανιού προς τη μύτη για να βγει το κουκούτσι χωρίς να ανοίξει πολύ το χρυσόμηλο. Τα καθαρίζουμε αφαιρώντας πολύ λεπτά τη φλούδα τους. l Διαλύουμε τον ασβέστη σε δύο λίτρα νερό (10 ποτήρια περίπου) και ρίχνουμε μέσα τα χρυσόμηλα για 3 ώρες. Τα βγάζουμε και τα πλένουμε πολύ καλά. l Σε μια κατσαρόλα βράζουμε νερό για λίγο και ρίχνουμε μέσα λίγα-λίγα τα χρυσόμηλα. Όταν ανεβούν στην επιφάνεια, τα βγάζουμε και τα ρίχνουμε σε παγωμένο νερό με το 1φλιτζανάκι χυμό λεμονιού (λεμονάδα) όπου τα αφήνουμε για 2 ώρες. l Τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε μέσα σε ταψί ή ανοικτή κατσαρόλα το ένα δίπλα στο άλλο (μόνο μία στρώση). Τα ραντίζουμε με τη ζάχαρη και το½ποτήρι νερό και τα αφήνουμε 2-3 ώρες μέχρι να κατεβάσουν τα υγρά τους. l Βράζουμε τα χρυσόμηλα στην αρχή σε χαμηλή φωτιά για να διαλυθεί η ζάχαρη και μετά σε δυνατή φωτιά για να κοχλάσουν για 5 λεπτά. l Την επόμενη μέρα βράζουμε το γλυκό να «δέσει» πολύ καλά. Λίγο πριν «δέσει» το γλυκό προσθέτουμε το κιούλι, τη βανίλια και τη μια κουταλιά χυμό λεμονιού. l Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει και, στη συνέχεια, γεμίζουμε τα αποστειρωμένα βάζα, τα κλείνουμε και τα αποθηκεύουμε. Υλικά 1 κιλό χρυσόμηλα (όχι πολύ ώριμα) ¾ κιλού ζάχαρη ½ ποτήρι νερό ½ ποτήρι ασβέστη 1 φλιτζανάκι χυμό λεμονιού (για τη λεμονάδα) κιούλι (αρμπαρόριζα) ή βανίλια 1 κουταλιά χυμό λεμονιού Kαϊσί Γίνεται ακριβώς με τον ίδιο τρόπο όπως το χρυσόμηλο.
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0