Παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες

30 Παράθυρο στη γεύση Φράουλα Παρασκευή l Διαλέγουμε φράουλες μεγάλες και γερές. Τις πλένουμε καλά και αφαιρούμε με προσοχή το κοτσάνι τους να μην λιώσουν. l Τοποθετούμε τις φράουλες σε πιατέλα σε μια στρώση και τις ραντίζουμε με ½ ποτήρι χυμό λεμονιού. l Τις αφήνουμε στο λεμόνι για 3-4ώρες και στο ενδιάμεσο τις αναποδογυρίζουμε. l Ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το νερό σε πλατιά κατσα- ρόλα και τοποθετούμε στραγγισμένες τις φράουλες σε μία στρώση. l Τις βάζουμε στη φωτιά να κοχλάσουν για πέντε λεπτά περίπου. l Ανακινούμε την κατσαρόλα στην αρχή μέχρι να διαλυθεί καλά η ζάχαρη. l Βγάζουμε τις φράουλες προσεκτικά με τρυπητή κουτάλα. l Ξαναβράζουμε το σιρόπι μέχρι να «δέσει» πολύ καλά. l Ρίχνουμε τις φράουλες στο σιρόπι και βλέπουμε ότι αραιώνει. Περιμένουμε να «δέσει» το γλυκό και στο τέλος ρίχνουμε μια κουταλιά χυμό λεμονιού. l Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και ανακινούμε την κατσαρόλα για να συγκεντρωθεί όλος ο αφρός στο κέντρο. Με τον τρόπο αυτό αφαιρούμε πολύ εύκολα τον αφρό. l Όταν κρυώσει εντελώς το γλυκό φράουλας, το βάζουμε στα βάζα πολύ προσεκτικά για να μην λιώσει. Διατηρεί- ται στο ψυγείο για έναν χρόνο. Υλικά 1 κιλό φράουλες (όχι πολύ ώριμες) 3/4 κιλού ζάχαρη 1 ποτήρι νερό ½ ποτήρι χυμό λεμονιού 1 κουταλιά σούπας χυμό λεμονιού

RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0