Παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες

28 Παράθυρο στη γεύση Kιτρομηλάκι (πράσινο) Παρασκευή l Βγάζουμε από τα κιτρομηλάκια τους σπόρους και τις μεμβράνες με το ειδικό εργαλείο και τα ξεπλένουμε. l Τα βράζουμε για πέντε λεπτά και αλλάζουμε το νερό τους με κρύο. Tην ίδια μέρα αλλάζουμε το νερό τους ακόμα 2φορές χωρίς να τα ξαναβράσουμε. Την επόμενη μέρα επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία. l Την τρίτη μέρα βράζουμε τα κιτρομηλάκια και περιμέ- νουμε να μαλακώσει η φλούδα τους. Όταν κρυώσουν, ξύνουμε τη φλούδα τους ελαφρά με ένα μαχαίρι για να καθαριστούν. l Την τέταρτη μέρα βράζουμε τα κιτρομηλάκια για να ψηθούν κανονικά. Τα τρυπούμε με τη βελόνα και όταν πέφτουν εύκολα είναι έτοιμα. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν. l Τα τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα και τους ρίχνουμε τη ζάχαρη και το νερό. Τα αφήνουμε για 2-3 ώρες μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. l Βράζουμε ύστερα το γλυκό 10 λεπτά περίπου για το πρώτο «δέσιμο». l Την επόμενη μέρα το ξαναβράζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να «δέσει» το σιρόπι κανονικά. Λίγο πριν δέσει το σιρόπι προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και αφήνουμε να πάρει ακόμα 1-2 βράσεις. l Γεμίζουμε τα βάζα, τα κλείνουμε και τα αναποδογυρί- ζουμε μέχρι να φύγει όλος ο αέρας και να σφραγίσουν αεροστεγώς. Υλικά 50 κιτρομηλάκια 2½ κιλά ζάχαρη 2½ ποτήρια νερό 2½ κουταλιές χυμό λεμονιού Λεμονάκι (πράσινο) Γίνεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως και το κιτρομηλάκι. Σημείωση: Μπορούμε, αν θέλουμε, να καθαρίσουμε τα κιτρομηλάκια κανονικά με ένα μαχαίρι από την αρχή, χωρίς να χρειαστεί να ξύσουμε τη φλούδα τους.

RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0