Παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες

26 Παράθυρο στη γεύση Kαρπούζι Παρασκευή l Καθαρίζουμε λεπτά την πράσινη φλούδα και αφαι- ρούμε καλά την κόκκινη ψίχα από μέσα ώστε να μείνει μόνο το άσπρο μέρος. l Κόβουμε τις φλούδες σε τετράγωνα ή μπακλαβωτά κομμάτια. l Διαλύουμε τον ασβέστη σε λεκάνη με νερό όσο που να καλύπτει τις φλούδες και τις αφήνουμε για 4-5 ώρες. l Τις ξεπλένουμε πολύ καλά και τις βράζουμε για 10 λεπτά περίπου. Αλλάζουμε το νερό και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να ψηθούν. l Ρίχνουμε τις φλούδες σε παγωμένο νερό με χυμό λεμονιού (λεμονάδα) για δύο ώρες για να γίνουν τραγανές. l Τις στραγγίζουμε και τις βάζουμε σε κατσαρόλα, ρίχνοντας από πάνω τη ζάχαρη και το νερό για να κατεβάσουν το ζουμί τους. l Τις αφήνουμε για 3-4 ώρες μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. l Βράζουμε το γλυκό για 10 λεπτά περίπου και το αφήνουμε για την επόμενη μέρα. l Βράζουμε το γλυκό μαζί με το κιούλι και το αφήνουμε να δέσει καλά. l Προς το τέλος ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού και αφήνουμε να πάρει ακόμα 1-2 βράσεις. l Γεμίζουμε τα βάζα, τα κλείνουμε και τα αναποδογυρί- ζουμε μέχρι να φύγει όλος ο αέρας και να σφραγίσουν αεροστεγώς. Υλικά 1 κιλό χοντρή φλούδα καρπουζιού 2 κιλά ζάχαρη 2 ποτήρια νερό ½ ποτήρι ασβέστη 1 φλιτζανάκι χυμό λεμονιού (για τη λεμονάδα) βανίλια ή κιούλι (αρμπαρόριζα) 2 κουταλιές χυμό λεμονιού

RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0