Παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες

22 Παράθυρο στη γεύση Mελιτζανάκι Παρασκευή l Αφαιρούμε το κοτσάνι από τα μελιτζανάκια και καθα- ρίζουμε πολύ λεπτά τη φλούδα τους. Τα ρίχνουμε σε νερό με λεμόνι για να μην μαυρίσουν. l Τα στραγγίζουμε και τα ρίχνουμε σε ασβεστόνερο (που να τα σκεπάζει) για 2 ώρες. l Τα ξεπλένουμε πολύ καλά, τα σκίζουμε ελαφρά στο πλάι και τα τοποθετούμε σε κατσαρόλα με ζεστό νερό και λίγο λεμόνι. Τα βάζουμε στη φωτιά μέχρι να ψηθούν (να πέφτουν από τη βελόνα). l Τα βγάζουμε, τα στραγγίζουμε και τα τοποθετούμε στη λεμονάδα για 2 ώρες. l Τα στραγγίζουμε και τοποθετούμε σε κάθε σχισμή από ένα αμύγδαλο. l Τα βάζουμε σε κατσαρόλα και ρίχνουμε από πάνω τη ζάχαρη, το νερό και τα αφήνουμε περίπου 2 ώρες. l Προσθέτουμε την κανέλα, τα γαρίφαλα και τα βράζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι το σιρόπι να αρχίσει να πυκνώνει. l Την επόμενη μέρα βράζουμε ξανά το γλυκό μέχρι να δέσει το σιρόπι. Προς το τέλος προσθέτουμε μια κουταλιά χυμό λεμονιού. l Γεμίζουμε τα βάζα, τα κλείνουμε και τα αναποδογυρί- ζουμε μέχρι να φύγει όλος ο αέρας και να σφραγίσουν αεροστεγώς. Υλικά 1 κιλό μελιτζανάκια 1 κιλό ζάχαρη 1 ποτήρι νερό 1 φλιτζανάκι χυμό λεμονιού (για τη λεμονάδα) ½ ποτήρι ασβέστη αμύγδαλα ασπρισμένα και καβουρδισμένα (τόσα όσα είναι τα μελιτζανάκια) 1 ξυλαράκι κανέλα 6-7 γαρίφαλα 1 κουταλιά χυμό λεμονιού

RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0