Παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες

18 Παράθυρο στη γεύση Mήλο Παρασκευή l Παίρνουμε μήλα, όχι πολύ ώριμα, τα οποία έχουν περίπου το ίδιο μέγεθος. l Τα καθαρίζουμε με κοφτερό μαχαιράκι και αφαιρούμε τα κουκούτσια με ειδικό εργαλείο. Τα ρίχνουμε σε νερό με λεμόνι για να μην μαυρίσουν. l Κοχλάζουμε νερό με χυμό ενός λεμονιού και ρίχνουμε τα μήλα για να πάρουν μια βράση. l Τα βγάζουμε, τα αφήνουμε να στραγγίσουν και τα βάζουμε σε νερό με λεμόνι (λεμονάδα) για περίπου 2 ώρες. l Τα βγάζουμε σε κατσαρόλα, ρίχνουμε από πάνω τη ζάχαρη και ένα ποτήρι νερό. Τα αφήνουμε 2-3 ώρες να κατεβάσουν το ζουμί τους. l Προσθέτουμε το κιούλι και βράζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να δέσει το σιρόπι. l Στο τέλος προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και τα αφήνουμε να πάρουν ακόμα 1-2 βράσεις. l Γεμίζουμε τα βάζα, τα κλείνουμε και τα αναποδογυρί- ζουμε μέχρι να φύγει όλος ο αέρας και να σφραγίσουν αεροστεγώς. Υλικά 1 κιλό μήλα φιρίκια 1 κιλό ζάχαρη 1 ποτήρι νερό 1 φλιτζανάκι χυμό λεμονιού (για τη λεμονάδα) 3-4 φύλλα κιούλι (αρμπαρόριζα) ή βανίλια 1 κουταλιά χυμό λεμονιού

RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0