Παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες

1 1 Παράθυρο στη γεύση Όσο είναι ακόμα ζεστό, μοιράζουμε το γλυκό σε αποστειρωμένα ζεστά βάζα (εκτός από τα ευαίσθητα φρούτα όπως φράουλα, κεράσι, βερίκοκο) και τα γεμίζουμε μέχρι ένα εκατοστό κάτω από τα χείλη του βάζου. Τα κλείνουμε καλά και τα γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν. Στη συνέχεια τα επαναφέρουμε στην όρθια θέση. Με τον τρόπο αυτό τα βάζα κλείνουν αεροστεγώς, και το γλυκό διατηρείται χωρίς καμιά αλλοίωση. Όταν τα βάζα με το γλυκό κρυώσουν τελείως, τα τοποθετούμε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος απαλλαγμένο από υγρασία. Μικρά προβλήματα και πώς αντιμετωπίζονται Αν παρόλες τις προφυλάξεις που πήραμε το γλυκό μας ζαχαρώσει, ξινίσει ή μουχλιάσει τότε πρέπει να εργαστούμε ως εξής: l Αν ζαχαρώσει, το αδειάζουμε σε κατσαρόλα, προσθέτουμε 2-3 κουταλιές νερό και το βάζουμε να βράσει για λίγο. Στο τέλος προσθέτουμε και 1 κουταλιά χυμό λεμονιού. l Αν μουχλιάσει δεν σημαίνει ότι είναι χαλασμένο. Δεν αφαιρούμε τη μούχλα μέχρι να χρησιμοποιήσουμε το γλυκό. Όταν θα το χρησιμοποιήσουμε αφαιρούμε με ένα κουτάλι τη μούχλα μαζί με τα κομμάτια γλυκού που επηρεάστηκαν. l Αν ξινίσει, αδειάζουμε το γλυκό σε κατσαρόλα και το βάζουμε στη φωτιά να «ξαναδέσει». Αν είναι πολύ ξινισμένο (έχει πολλές φυσαλίδες), τότε θα πρέπει να πεταχτεί.

RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0