Παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες
10 Παράθυρο στη γεύση Στο σπίτι η δοκιμή για το δέσιμο του σιροπιού γίνεται πρακτικά. Παίρνουμε λίγο σιρόπι με ένα κουτάλι και στάζουμε 2-3 σταγόνες σε ένα κρύο πιατάκι. Αν οι σταγόνες δεν απλώσουν αλλά σχηματιστεί σφικτός σβώλος, το γλυκό είναι έτοιμο.Άλλος τρόπος είναι να βυθίσουμε το κουτάλι στο σιρόπι και να το κρατήσουμε οριζόντια πάνω από την κατσαρόλα. Αν το σιρόπι πέφτει σε διακεκομμένες σταγόνες από το κουτάλι τότε το γλυκό είναι έτοιμο. l Τα γλυκά μετά την προσθήκη ζάχαρης πρέπει να βράζουν ξεσκέπαστα σε δυνατή φωτιά για να δέσουν γρήγορα και να διατηρήσουν το χρώμα τους. l Τα αρωματικά (κανέλα, γαρίφαλο, κιούλι (αρμπαρόριζα), βανίλια) που θα χρησιμοποι- ήσουμε τοποθετούνται προς το τέλος για να διατηρηθεί το άρωμά τους. Aποστείρωση, σφράγισμα και αποθήκευση των βάζων Τα βάζα στα οποία θα αποθηκεύσουμε το γλυκό πρέπει να είναι γυάλινα, χωρίς κτυπήματα και ραγίσματα και οπωσδήποτε αποστειρωμένα. Για την αποστείρωση των βάζων χρησιμοποιούμε τις εξής μεθόδους: l Βάζουμε τα βάζα σε μια κατσαρόλα, τα καλύπτουμε με κρύο νερό και τα αφήνουμε να κοχλάσουν για 10 λεπτά. l Η αποστείρωση μπορεί, επίσης, να γίνει μέσα στον φούρνο. Τοποθετούμε τα βάζα όρθια σε κρύο φούρνο, αφού προηγουμένως τα πλύνουμε καλά. Ανάβουμε τον φούρνο σε θερμοκρασία 100 βαθμών και τα αφήνουμε για περίπου 10 λεπτά. l Μπορούμε, επίσης, να χρησιμοποιήσουμε το πλυντήριο πιάτων, χρησιμοποιώντας το κατάλληλο πρόγραμμα με ένδειξη αποστείρωσης, σε υψηλή θερμοκρασία.
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0