Αγρότης, τεύχος 480
67 ΤΟ ΜΕΛΙ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΜΑΣ Ελένη Χριστοφόρου Επιθεωρήτρια Γεωργίας Τμήμα Γεωργίας Εκμέκ Κανταΐφι Το εκμέκ είναι συνταγή με τουρκικές καταβολές, που παραδοσιακά παρασκευάζεται με βάση από ένα είδος γλυκού ψωμιού και πλούσια κρέμα από βουβαλίσιο γάλα. Έγινε γνωστή στον ελληνικό χώρο από τους Πολίτες, ενώ παραλλαγή της με βάση από κανταΐφι και κρέμα κατσαρόλας το καθιστά ένα εύκολο, γρήγορο και συνάμα νόστιμο σιροπιαστό γλυκό που μπορεί να επιστεγάσει ένα γεύμα ή να προσφερθεί από μόνο του ως επιδόρπιο. Η στήλη μας προτείνει την προσθήκη μελιού στο σιρόπι και στην κρέμα, γεγονός που επιτρέπει να μειώσουμε την ποσότητα κρυσταλλικής ζάχαρης στη συνταγή μας. Υλικά Για τη βάση: • 300 γραμμάρια κανταΐφι • 100 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο Για το σιρόπι • 2 φλιτζάνια νερό • 3/4 φλιτζανιού μέλι • 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη • 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο χυμό λεμονιού • 1 κομμάτι λεμονόφλουδα • 1 ξυλάκι κανέλα Για την κρέμα: • 5 φλιτζάνια γάλα φρέσκο • 2 κουταλιές της σούπας μέλι • 3 ½ κουταλιές της σούπας ζάχαρη • 3/4 φλιτζανιού κρέμα γάλακτος • 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο ανάλατο • 6 κουταλιές της σούπας νισεστέ • 5 κροκάδια • 1 φακελάκι βανίλια • 1 κοφτό κουταλάκι μαστίχα κοπανισμένη Για την επικάλυψη • 2 φλιτζάνια κρέμα γάλακτος • 1/3 φλιτζανιού ζάχαρη άχνη • 1 φακελάκι βανίλια • φιστίκια αιγίνης (χαλεπιανά) Εκτέλεση Φτιάχνουμε το σιρόπι: Βάζουμε στηφωτιά τη ζάχαρη, το νερό και την κανέλα. Αφού κοχλάσουν τα αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για 3-4 λεπτά και, ακολούθως, προσθέτουμε το μέλι, τον χυμό λεμονιού και τη λεμονόφλουδα, συνεχίζοντας το βράσιμο σε χαμηλή φωτιά για ακόμα 2-3 λεπτά. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει. Ετοιμάζουμε τη βάση: Ανοίγουμε πολύ καλά το κανταΐφι με τα δάκτυλά μας ώστε να μην είναι κολλημένες οι κλωστές μεταξύ τους αλλά να έχουν ξεχωρίσει. Στο μισό από αυτό περιχύνουμε την αντίστοιχη ποσότητα βουτύρου, ανακατεύουμε καλά και απλώνουμε σε βουτυρωμένο σκεύος, χωρίς να το πιέζουμε. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και για το υπόλοιπο μισό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 ο C για 45-60 λεπτά μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα. Στο διάστημα αυτό το γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά ώστε να ροδοκοκκινίσει ομοιόμορφα. Αφού ψηθεί, όσο είναι ακόμα ζεστό, περιχύνουμε σιγά-σιγά το κανταΐφι μας με το κρύο σιρόπι και το αφήνουμε για λίγο μέχρι να το απορροφήσει όλο. Ετοιμάζουμε την κρέμα: Βάζουμε τα 4 ½ φλιτζάνια γάλα σε μιακατσαρόλακαι τοαφήνουμεστηφωτιάμέχρι νακοχλάσει. Στο μεταξύ κτυπάμε πολύ καλά τα κροκάδια των αυγών μαζί με τη ζάχαρη, προσθέτουμε κατόπιν το υπόλοιπο γάλα, στο οποίο έχουμε διαλύσει το μέλι, την κρέμα γάλακτος και, τέλος, το νισεστέ με τη μαστίχα. Όταν το γάλα αρχίσει να κοχλάζει χαμηλώνουμε εντελώς τη φωτιά, προσθέτουμε τη βανίλια, ανακατεύουμε και έπειτα, συνεχίζοντας το ανακάτεμα, προσθέτουμε λίγο-λίγο το μείγμα γάλακτος- αυγών που είχαμε κτυπήσει προηγουμένως. Προσέχουμε να ανακατεύουμε προς μία κατεύθυνση. Μόλις η κρέμα πήξει προσθέτουμε και το βούτυρο, ανακατεύοντας καλά μέχρι να λιώσει. Περιχύνουμε την κρέμα πάνω από το κανταΐφι και την καλύπτουμε με μια πλαστική μεμβράνη για να μην στεγνώσει η επιφάνεια της. Αφού κρυώσει την μεταφέρουμε στο ψυγείο. Προτού σερβίρουμε: Αφού το γλυκό παγώσει, κτυπάμε πολύ καλά την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη άχνη και τη βανίλια μέχρι να φουσκώσουν και να γίνουν σαντιγί, την απλώνουμε πάνω από την κρύα κρέμα και στολίζουμε με φιστίκια αιγίνης (χαλεπιανά). A Γ Ρ Ο Τ Η Σ 2 0 2 0 / T E Υ Χ Ο Σ 4 8 0
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0