Αγρότης, τεύχος 480
A Γ Ρ Ο Τ Η Σ 2 0 2 0 / T E Υ Χ Ο Σ 4 8 0 66 Τουμάτσια με κοτόπουλο Χοιρινά μάγουλα με πουρέ πατάτας και αγκινάρα Υλικά 1 kg αλεύρι φαρίνα 600 ml νερό 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι Κοτόπουλο βρασμένο Χαλούμι τριμμένο Δυόσμος ξηρό Εκτέλεση Ετοιμάζουμε τη ζύμη: Σε μία μπασίνα βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι και προσθέτουμε αρκετό νερό σιγά-σιγά, μέχρι να φτιάξουμε μια ομοιογενή ζύμη. Ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε λεπτό φύλλο, προσθέτοντας κατά διαστήματα αλεύρι για να μην κολλήσει. Κόβουμε τη ζύμη σε μικρά τετραγωνάκια και τα περνούμε από κόσκινο («τατσιά») για να φύγει το περιττό αλεύρι. Τα τοποθετούμε σε πανέρι και τα βάζουμε στον ήλιο να αποξηραθούν. Τα ψήνουμε σε ζωμό φρέσκου οικόσιτου κοτόπουλου, τα πασπαλίζουμε με τριμμένο χαλούμι, ξηρό δυόσμο και τα σερβίρουμε με το κοτόπουλο. Τα τουμάτσια είναι είδος ζυμαρικού από την Καρπασία που συνοδευόταν με βρασμένο κοτόπουλο, «τρίμμα» και δυόσμο ξηρό. Συνδυάζεται με ξυνιστέρι. Ένα ελαφρύφρέσκο ξυνιστέρι προσφέρει καλή οξύτητα για το ζυμαρικό, το χαλούμι και το λίπος του ζωμού από κοτόπουλο, ο βοτανικός χαρακτήρας του παντρεύεται αρμονικά με τον δυόσμο. Υλικά 6 χοιρινά μάγουλα αλεύρι 100 ml λάδι αλάτι και πιπέρι 1 καρότο ψιλοκομμένο 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο λίγο σέλινο ψιλοκομμένο 100 ml κρεμώδες κρασί Σέρι 1 φύλλο δάφνης κόκκοι πιπεριού 1 λίτρο ζωμός από μοσχάρι Υλικά για τον πουρέ 2 πατάτες μεγάλες 2 αγκινάρες 20 γρ. σταφίδες αλάτι και πιπέρι Εκτέλεση Για τα χοιρινά μάγουλα Βάζουμε το λάδι σε κατσαρόλα. Αλατοπιπερώνουμε τα μάγουλα, τα περνάμε από αλεύρι και τα κοκκινίζουμε στο λάδι. Αφαιρούμε το κρέας από την κατσαρόλα και βάζουμε τα λαχανικά, τα οποία τσιγαρίζουμε πολύ καλά. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το κρέας, τους κόκκους πιπεριού, τα φύλλα δάφνης και το κρασί ανακατεύοντας. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, βάζουμε τον ζωμό και ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Για τον πουρέ πατάτας με αγκινάρα Βράζουμε τις πατάτες και τις αγκινάρες. Όταν βράσουν, τις μεταφέρουμε σε μπλέντερ, προσθέτουμε τις σταφίδες και πολτοποιούμε τα υλικά. Προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι. Συνδυάζεται με Μαραθεύτικο ή Γιαννούδι παλαιωμένο. Τεχνική Σχολή Λάρνακας Τεχνική Σχολή Παραλιμνίου Πηγή: Το έντυπο μαγειρικής «Ο τόπος μας …στο πιάτο σας», το οποίο εκδόθηκε από τη Διαχειριστική Αρχή του ΠΑΑ 2014-2020 του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος σε συνεργασία με τις Τεχνικές Σχολές του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας. Στο έντυπο περιλαμβάνονται γνωστές και διαχρονικές συνταγές, αλλά και ξεχασμένες παραδοσιακές συνταγές σε μοντέρνα έκδοση, που δίνουν έμφαση στα παραδοσιακά τοπικά προϊόντα. ΓΕΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0