Αγρότης, τεύχος 480
A Γ Ρ Ο Τ Η Σ 2 0 2 0 / T E Υ Χ Ο Σ 4 8 0 47 Η ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΜΑΣ ΕΡΕΥΝΑ Το ΙΓΕ πραγματοποίησε ερευνητικό πρόγραμμα με σκοπό τον προσδιορισμό των καμπυλών ξήρανσης διάφορων γεωργικών προϊόντων όπως σταφύλια, ντομάτες, κεράσια, σύκα, μήλα, ροδάκινα, βερίκοκα (χρυσόμηλα), δαμάσκηνα, αρωματικά φυτά, κομμένα άνθη, τραχανάς κ.λπ . και των ποιοτικών παραγόντων που υπεισέρχονται στην ξήρανση και τη συντήρηση των αποξηραμένων προϊόντων. Τα πειράματα περιλάμβαναν ξηράνσεις για τη μελέτη της συμπεριφοράς των γεωργικών προϊόντων στη μηχανική ξήρανση σε διαφορετικές θερμοκρασίες αέρα, με απώτερο σκοπό την κατοπινή λεπτομερέστερη μελέτη. Έχει δοκιμαστεί η ξήρανση των προϊόντων σε διάφορα επίπεδα θερμοκρασίας και ταχύτητας αέρα. Στον Πίνακα 1, φαίνεται, για παράδειγμα, η ξήρανση προϊόντων σε ταχύτητα αέρα 1,5 μέτρα το δευτερόλεπτο. Ενδεικτικά, στα σχήματα 1 - 6 παρουσιάζονται σε γραφήματα οι καμπύλες ξήρανσης για την μπανάνα, τα μανιτάρια, τα κεράσια, τα βερίκοκα (χρυσόμηλα), τα σύκα και τον τραχανά. Στα γραφήματα αποτυπώνεται ο χρόνος που απαιτείται για την ξήρανση των προϊόντων κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες της δοκιμής. Το Σχετικό Βάρος είναι ο λόγος του βάρους του προϊόντος κατά τη διάρκεια της ξήρανσης προς το αρχικό βάρος του προϊόντος. Σχήμα 1. Μεταβολή του βάρους των δισκίων μπανάνας πάχους 3 mm, σε θερμοκρασία 40 ο C και μέση ταχύτητα αέρα 1,85m/s, με τον χρόνο. Σχήμα 2. Μεταβολή του βάρους των δισκίων μανιταριών πάχους 3 mm, σε θερμοκρασία 40 ο C και μέση ταχύτητα αέρα 1,8 m/s, με τον χρόνο. Σχήμα 3. Μεταβολή του βάρους παραδοσιακού τραχανά, σε διάφορες θερμοκρασίες ξήρανσης και μέση ταχύτητα αέρα 1,5 m/s. Σχήμα 4. Επίδραση της εμβάπτισης των κερασιών (Van) σε διάφορες συγκεντρώσεις ΚΟΗ και προσθήκης ελαιολάδου στον ρυθμό ξήρανσης, σε θερμοκρασία ξήρανσης 55 o C και μέση ταχύτητα αέρα 1,5 m/s. Σχήμα 5. Επίδραση της θερμοκρασίας στον ρυθμό ξήρανσης βερίκοκων (Α226) σε μέση ταχύτητα αέρα 1,5 m/s. Σχήμα 6. Επίδραση της θερμοκρασίας στον ρυθμό ξήρανσης των σύκων Πύργου σε μέση ταχύτητα αέρα 1,5 m/s. 0 0.1 0.2 0.3 0.4 0.5 0.6 0.7 0.8 0.9 1 0 2 4 6 8 10 12 14 16 18 20 Σχετικό Βάρος Χρόνος Ξήρανσης [Ώρες] Air Temperature: 40 o C Air Velocity: 1.85 m/s Air rel. Humidity: 17 % 0 0.1 0.2 0.3 0.4 0.5 0.6 0.7 0.8 0.9 1 0.00 2.00 4.00 6.00 8 .00 10.00 12.00 14.00 16 .00 18.00 20.00 22.00 Σχετικό Βάρος Χρόνος Ξήρανσης [Ώρες] Air Temperature: 40 o C Air Velocity: 1.8 m/s Air rel. Humidity: 19 % 55 oC 50 oC 60 oC 65 oC 0.4 0.5 0.6 0.7 0.8 0.9 1 7 32 57 82 107 132 157 182 207 232 257 282 307 332 357 382 407 432 Σχετικό Βάρος Χρόνος Ξήρανσης [Λεπά] 55 oC 45 oC 0 0.1 0.2 0.3 0.4 0.5 0.6 0.7 0.8 0.9 1 0 2 4 6 8 10 12 14 16 18 20 22 24 26 28 30 32 34 36 38 40 42 44 Σχετικό Βάρος Χρόνος Ξήρανσης [Ώρες] 55 oC 60 oC 65 oC 0 0.1 0.2 0.3 0.4 0.5 0.6 0.7 0.8 0.9 1 0 2 4 6 8 10 12 14 16 18 20 22 24 26 28 30 32 34 36 38 40 42 44 46 48 50 52 54 Σχετικό Βάρος Χρόνος Ξήρανσης [Ώρες]
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0