Αγρότης, τεύχος 480

27 A Γ Ρ Ο Τ Η Σ 2 0 2 0 / T E Υ Χ Ο Σ 4 8 0 ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ Ο Έφορος υπέχει γενικής ευθύνης για τη διοικητική διαχείριση των αποφάσεων που λαμβάνονται από το ΣΚΦΠ. Μέσω του Κλάδου Φαρμάκων των ΚΥ παρέχει στο Συμβούλιο την αναγκαία γραμματειακή υποστήριξη η οποία καλύπτει τα πιο κάτω: • Παραλαβή και προκαταρκτική εξέταση των αιτήσεων για έκδοση αδειών. • Τήρηση Μητρώου Αδειών Κυκλοφορίας ΚΦΠ. • Τήρηση Μητρώου Καταχώρησης Ομοιοπαθητικών ΚΦΠ. • Τήρηση Μητρώου Αδειών Παρασκευής ή Εισαγωγής ΚΦΠ προέλευσης τρίτων χωρών. Υπάρχουνδιάφοραείδηλιστέριας.Η Listeriamonocytogenes είναι το επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία στέλεχος. Αποτελεί ζωονόσο και ανευρίσκεται κατά κύριο λόγο σε νωπά ψάρια, κρέας, γάλα και λαχανικά. Είναι ανθεκτικό στα περισσότερα απορρυπαντικά, δημιουργεί βιοφίλμ και αναπτύσσεται στο ψυγείο (5-10 ο C). Καταστρέφεται εύκολα με το μαγείρεμα (στους 75 ο C) και την παστερίωση. Συμπτώματα της λιστερίωσης στον άνθρωπο Η λιστερίωση προκαλεί πυρετό, μυαλγίες και μερικές φορές διάρροια ή ναυτία. Αν επεκταθεί η λοίμωξη στο νευρικό σύστημα μπορούν να εμφανιστούν κεφαλαλγίες, δυσκαμψία του αυχένα, σύγχυση, έλλειψη ισορροπίας ή σπασμοί. Στις εγκύπους η λιστέρια προκαλεί συμπτώματα γρίπης με πυρετό, και στη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου της κύησης η λοίμωξη μπορεί να μεταδοθεί στο έμβρυο μέσω του πλακούντα, οδηγώντας ακόμη και σε αποβολή. Πώς μεταδίδεται η λιστέρια; Η L.M. υπάρχει στο έδαφος (χώμα), στα φυτά, στις ζωοτροφές, στο νερό, στις λάσπες και στα λύματα. Η νόσος μεταδίδεται με κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων. Επίσης, ορισμένα ζώα μπορούν να μεταφέρουν το βακτήριο χωρίς να νοσούν και έτσι αυτό να μπει στην τροφική αλυσίδα ή να μεταδοθεί με άμεση επαφή στον άνθρωπο. Επιπλέον, μεταδίδεται από τη μητέρα στο έμβρυο. Ποια τρόφιμα θεωρούνται υψηλού κινδύνου για μόλυνση από λιστέρια; Υψηλού κινδύνου τρόφιμα θεωρούνται τα ωμά θαλασσινά, οι έτοιμες ανάμεικτες σαλάτες με νωπά λαχανικά, τα προμαγειρεμένα προϊόντα κρέατος που μπορούν να καταναλωθούν χωρίς επιπλέον μαγείρεμα, προπαρασκευασμένα γεύματα που ζεσταίνονται χωρίς να βράσουν, μη παστεριωμένο γάλα ή γαλακτοκομικά προϊόντα προερχόμενα από μη παστεριωμένο γάλα, μαλακά παγωτά, μαλακά τυριά, σάλτσες για σαλάτες. Σήμερα υψηλού κινδύνου θεωρούνται, κυρίως, τα καπνιστά και μαριναρισμένα ψάρια, τα συσκευασμένα αλλαντικά των οποίων οι συσκευασίες έχουν ανοιχτεί και τα οποία έχουν κοπεί πριν πολλές ημέρες, και τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Στη βόρεια Ευρώπη έχει παρατηρηθεί μεγάλος αριθμός κρουσμάτων LM , με αρκετούς θανάτους, προερχόμενης από κατεψυγμένα καλαμπόκια (σιταροπούλες) τα οποία μπορεί να μην θεωρούνται έτοιμα προς κατανάλωση (RTE) τρόφιμα, αλλά ορισμένοι καταναλωτές πιθανόν να τα χειρίζονται ως τέτοια. Πόσο συχνή είναι η λιστερίωση στον άνθρωπο; Η λιστερίωση δεν αποτελεί συχνό νόσημα στους ανθρώπους. Παρόλα αυτά παρατηρείται αυξητική τάση περιπτώσεων λιστερίωσης στην Ευρώπη κατά τα τελευταία έτη. Μολονότι οι απόλυτοι αριθμοί είναι πολύ πιο χαμηλοί σε σχέση με άλλες ζωονόσους, η λιστερίωση είναι πολύ σοβαρή ασθένεια, με σχεδόν το 100% των κρουσμάτων να χρειάζονται νοσηλεία, ενώ χαρακτηρίζεται επίσης από υψηλή θνησιμότητα. Το βακτήριο της λιστέριας προκαλεί στον άνθρωπο την ασθένεια Λιστερίωση. Η Λιστερίωση είναι μια σοβαρή λοίμωξη η οποία προκαλείται από την κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων από το βακτήριο Listeria monocytogenes (LM) (Λιστέρια η μονοκυτταρογόνος) και προκαλεί σοβαρή κλινική εικόνα στα νεογνά, στους ενήλικες με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα και σοβαρές επιπλοκές στα έμβρυα. Listeria στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης Κωνσταντίνος Αρσένογλου Κτηνιατρικός Λειτουργός Κτηνιατρικές Υπηρεσίες • Τήρηση Μητρώου Ειδικευμένων Προσώπων. • Συλλογή και προκαταρκτική εξέταση των στοιχείων φαρμακοεπαγρύπνησης. • Τήρηση Μητρώου Αδειούχων Χονδρεμπορίου. • Τήρηση αρχείου των παρασκευαστών και διανομέων δραστικών ουσιών που επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν στην παρασκευή ΚΦΠ με αναβολικές, λοιμογόνους, αντιπαρασιτικές, αντιφλεγμονώδεις, ορμονικές ή ψυχοτρόπες ιδιότητες. • Οτιδήποτε άλλο του ανατεθεί από το ΣΚΦΠ.

RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0