Αγρότης, τεύχος 477
31 A Γ Ρ Ο Τ Η Σ 2 0 1 9 / T E Υ Χ Ο Σ 4 7 7 ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ Πτηνοτροφία Toμείς Μάιος - Αύγουστος Η γενετική βελτίωση έχει οδηγήσει σε κοτόπουλα που ξεπερνούν τα ομόλογά τους που υπήρχαν πριν από μερικές δεκαετίες, σχεδόν σε όλα τα εμπορικά χαρακτηριστικά όταν υποβάλλονται σε παρόμοιο περιβάλλον παραγωγής. Η πρόοδος οφείλεται στους γενετιστές που επιλέγουν να δώσουν στα πτηνά χαρακτηριστικά όπως ταχύτερη ανάπτυξη, ισχυρότερα οστά, λιγότερα σωματικά λιπίδια, μεγαλύτερη αντοχή σε περιβαλλοντικό στρες και ασθένειες κ.λπ. Ωστόσο, το αν αυτά τα πτηνά θα φθάσουν στο πλήρες δυναμικό παραγωγής τους εξακολουθεί να εξαρτάται από εξωτερικούς παράγοντες όπως η διατροφή, οι περιβαλλοντικές συνθήκες (θερμοκρασία, υγρασία, CO2, NH3, H2S, O2 κ.ά.) και ο φωτισμός, ενώ το κόστος είναι το κύριο μέλημα όταν πρόκειται να τύχουν διαχείρισης αυτοί οι παράγοντες. Σήμερα τα κοτόπουλα κρεατοπαραγωγής έχουν βελτιωθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε, σε ιδανικές συνθήκες, να χρειάζονται περίπου 30 ημέρες για να παραχθεί ένα κοτόπουλο των 1,8 κιλών με μόνο 2,6 κιλά ζωοτροφής ή 1,46 Συντελεστή Μετατρεψιμότητας της Τροφής (ΣΜΤ), σε σύγκριση με 84 ημέρες και με 3,25 ΣΜΤ (5,85 κιλά ζωοτροφής) στη δεκαετία του 1950. Βελτίωση της ανάπτυξης και της μετατροπής της τροφής σε βάρος Περίοδος Ημέρες για κοτόπουλο 1,8 κιλών Συντελεστής Μετατρεψιμότητας της Τροφής 1950 84 3,25 1960 70 2,50 1970 59 2,20 1980 51 2,10 1990 42 1,93 2000 38 1,62 2010 33 1,50 2019 30 1,46 Βιβλιογραφία Calamari L, Calegari F & Stefanini L 2009, Effect of different free stall surfaces on behavioural, productive and metabolic parameters in dairy cows, Appl Anim Behav Sci 120:9–17. Calegari F, Frazzi E & Chiesa D 2004, Analysis of behavior and milk yield of cows raised in different climatization systems and bedding in the summer. In: Proceedings of the 2004 CIGR International Conference,October, Beijing, China. http://www.cigr.org/documents/Animalhousinginhotclimates2006.pdf Calegari F, Calamari L & Frazzi E, 2012, Misting and fan cooling of the rest area in a dairy barn, Int J Biometeorol 56:287-295. Cappa, V., Vazhapilly P., Maianti M. G., Lombardelli R., & Frazzi E., 1989, Effect of environmental variations (microclimate) on the performance of dairy cows, Sci. Tecn. Latt.-Cas. 40(2): 98-115. Schneider P., Beede D., & Wilcox C., 1988, Nycterohemeral patterns of acid-base status, mineral concentrations and digestive function of lactating cows in natural or chamber stress environments, J. Animal Sci. 66(1): 112-125.
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0