Ετήσια Έκθεση Γενικού Χημείου του Κράτους 2018
70 ΓΕΝΙΚΟ ΧΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2018 Tο 2018 ελέγχθηκαν συνολικά 1.337 δείγματα σε διάφορες κατηγορίες τροφίμων για μικροβιολογικές παραμέ- τρους καθώς και 48 δείγματα για τη διερεύνηση παραπόνων καταναλωτών και τροφικών δηλητηριάσεων. Ο μικρο- βιολογικός έλεγχος ανά κατηγορία τροφίμων το 2018 φαίνεται στο Σχήμα 32. 0 50 100 150 200 250 Μικροβιολογικός έλεγχος τροφίμων ανά κατηγορία Παστεριωμένο Γάλα Τυριά/Χαλούμια Παγωτά Βρεφικές Σκόνες/Τροφές Σάντουϊτς Έτοιμα Ψημένα Φαγητά Σαλάτες Άπλυτα Φρούτα/Λαχανικά Κομμένα Φρούτα/Λαχανικά Φρέσκοι Χυμοί & Smoothies Αλλαντικά Κρεατοσκευάσματα Ωμά Σούσι & Καπνιστά Ψάρια Γλυκίσματα Σπόροι & Προϊόντα Ξηροί Καρποί & Προϊόντα Σοκολάτες Κατεψυγμένα τρόφιμα Διάφορα Συμμορφούμενα δείγματα Μη συμμορφούμενα δείγματα Αριθμός δειγμάτων Σχήμα 32: Μικροβιολογικός έλεγχος τροφίμων ανά κατηγορία - 2018 Η μικροβιολογική ποιότητα των τροφίμων στην κυπριακή αγορά κρίνεται γενικά ως ικανοποιητική. Τα ακατάλληλα δείγματα τροφίμων (δηλαδή τα μη συμμορφούμενα με τα κριτήρια μικροβιολογικής ασφάλειας) κατά το 2018 αφορούσαν κυρίως την παρουσία σαλμονέλας: α) σε σησάμι, ταχίνι και γλυκό εισαγωγής από τρί- τες χώρες, και β) σε κατεψυγμένα κρεατοσκευασμάτα από κοτόπουλο (σημειώνεται ότι ο κίνδυνος σε αυτή την περίπτωση είναι μικρότερος λόγω του ψησίματος του οποίου θα τύχει το τρόφιμο από τον καταναλωτή). Επίσης, σε κάποια δείγματα (κυρίως στις κατηγορίες των παγωτών, έτοιμων φαγητών και σαλατών) βρέθηκαν σε υψηλά επίπε- δα οι «δείκτες υγιεινής», και, ως εκ τούτου, δόθηκαν συστάσεις από τις αρμόδιες Αρχές για διορθωτικά μέτρα και λήφθηκαν επαναληπτικά δείγματα για επαλήθευση της αποτελεσματικότητας των μέτρων. Νέα τρόφιμα «Νέα τρόφιμα» είναι τρόφιμα τα οποία δεν είχαν καταναλωθεί ευρέως από τους κατοίκους της ΕΕ πριν από τις 15 Μαΐου 1997. Νοούνται νέες πηγές τροφίμων ή τα προσφάτως αναπτυχθέντα και καινοτόμα τρόφιμα, τα τρόφιμα που παράγονται με τη χρήση νέων τεχνολογιών και μεθόδων παραγωγής όπως βιοτεχνολογία, νανοϋλικά, καθώς και
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0