Ετήσια Έκθεση Γενικού Χημείου του Κράτους 2018
67 ΓΕΝΙΚΟ ΧΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2018 Αλλεργιογόνες ουσίες σε τρόφιμα: Σκοπός του ελέγχου των τροφίμων για την ύπαρξη αλλεργιογόνων ουσι- ών είναι η προστασία της μερίδας του καταναλωτικού κοινού που υποφέρει από τροφικές αλλεργίες μέσω της ορθής σήμανσης, καθώς και η συμμόρφωση με τη σχετική νομοθεσία. Ο έλεγχος γίνεται σύμφωνα με τους περί Σήμανσης και Διαφήμισης Τροφίμων (Γενικούς) Κανονισμούς του 2002 και τις σχετικές τροποποιήσεις τους και τους Κανονισμούς (ΕΚ) αριθ. 178/2002 και (ΕΕ) αριθ. 1169/2011. Το ΓΧΚ εξετάζει όλες τις αλλεργιογόνες ουσί- ες που προνοεί η σχετική νομοθεσία. Το 2018 εξετάστηκαν 344 δείγματα τροφίμων που αφορούσαν ανίχνευση 17 αλλεργιογόνων ουσιών, τα οποία λήφθη- καν κυρίως από το λιανικό εμπόριο αλλά και από αποθήκες εισαγωγέων. Συγκεκριμένα, πρόκειται για την ανίχνευση πρωτεϊνών σησαμιού, γάλακτος, γλουτένης, σόγιας, φιστικιού, αμυγδάλου, φουντουκιού, καρυδιού, μουστάρδας, σέλινου, καρκινοειδών, φιστικιών Αιγίνης (pistachio), λούπινου, ψαριού, cashew, μαλακίων και αυγού. Ποσοστό 4,36% (15 δείγματα) των εξετασθέντων δειγμάτων περιείχαν αλλεργιογόνο ουσία χωρίς να υπάρχει η σχετική σή- μανση, όπως αυτό προνοείται από τη νομοθεσία, και αφορούσαν σησάμι, καρκινοειδή, λούπινο και ψάρι. Ποσοστό 12,79% (44 δείγματα) των εξετασθέντων δειγμάτων περιείχαν αλλεργιογόνο ουσία σε συγκέντρωση μεγαλύτερη του ορίου ανίχνευσης και μικρότερη του ορίου ποσοτικοποίησης (δηλαδή, ενώ ανιχνεύθηκε η αλλεργιογόνος ουσία εντούτοις ήταν σε τόσο χαμηλά επίπεδα που δεν ήταν δυνατόν να ποσοτικοποιηθεί με αξιοπιστία), και αφορούσαν, καρύδι, σησάμι, μουστάρδα, γάλα, καρκινοειδή, ψάρι, αυγό, φιστίκια Αιγίνης (Pistachio), αμύγδαλο και cashew. Ο έλεγχος αλλεργιογόνων ουσιών στα τρόφιμα από το ΓΧΚ διαχρονικά (2006-2018) φαίνεται στο παρακάτω Σχήμα 30. 0 100 200 300 400 500 Διαχρονικά αποτελέσματα αλλεργιογόνων ουσιών στα τρόφιμα 2010 2009 2008 2007 2006 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2018 2017 Συμμορφούμενα δείγματα Δείγματα >LOD <LOQ Μη συμμορφούμενα δείγματα Ολικός Αριθμός Δειγμάτων Σχήμα 30: Διαχρονικός έλεγχος αλλεργιογόνων ουσιών στα τρόφιμα (2006-2018) Συμπληρώματα διατροφής: Η κακή/παράνομη χρήση των συμπληρωμάτων διατροφής ως μέσου χορήγησης ελεγχόμε- νων ουσιών όπως αναβολικών στεροειδών ή/και διεγερτικών ουσιών, με σκοπό την αύξηση της αθλητικής επίδοσης και μυϊκής μάζας, με αποδέκτες κυρίως τη νεολαία, αποτέλεσε την αιτία για έναρξη από το ΓΧΚ συστηματικού ελέγχου για τις ουσίες αυτές, σε συνεργασία με τις Υγειονομικές Υπηρεσίες του ΥΥ.
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0