Ετήσια Έκθεση Γενικού Χημείου του Κράτους 2018

63 ΓΕΝΙΚΟ ΧΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2018 Περιβαλλοντικοί και άλλοι ρυπαντές τροφίμων: Ο έλεγχος και η παρακολούθηση των περιβαλλοντικών και άλλων ρυπαντών τροφίμων καλύπτει τοξικές/καρκινογόνες ουσίες που είτε προέρχονται από τη γενικότερη πε- ριβαλλοντική επιβάρυνση των τροφίμων μέσω της τροφικής αλυσίδας, είτε δημιουργούνται κατά την επεξεργασία των τροφίμων, είτε είναι προϊόντα μεταβολισμού μυκήτων. Ο έλεγχος και η παρακολούθησή τους διενεργούνται με βάση τη σχετική νομοθεσία της ΕΕ (Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1881/2006 και τροποποιήσεις του κ.ά.), η οποία θέτει ανώτατα επιτρεπτά επίπεδα και άλλους περιορισμούς για πολλές από τις ουσίες αυτές. O συνολικός αριθμός ελεγχθέντων δειγμάτων τροφίμων για τους διάφορους ρυπαντές κατά το 2018 ήταν 835 για συνολικό αριθμό παραμέτρων 3.994 (βλ. Σχήμα 25). Κατανομή αναλυθέντων τροφίμων για διάφορους ρυπαντές (2018) 259 20 19 2 223 4 Άλλα χημικά στοιχεία (Cr, Cu, Ni, Fe, Zn, Se) Κασσίτερος Βαρέα Μέταλα (Cd, Pb, Hg) Αφλατοξίνες 51 Αφλατοξίνη Μ1 147 Ωχρατοξίνη Α 5 Alternaria toxins 28 Μυκοτοξίνες (DON, ZON, T-2, HT-2, FB1, FB2) 6 48 Ακρυλαμίδιο 57 Νιτρικά 1 Αλκαλοειδή Τροπανίου Εργοταμίνες Ανόργανο Αρσενικό (iAs) 196 Ολικό Αρσενικό Φουράνιο 24 3-MCPD 121 PAHs Σχήμα 25: Κατανομή αναλυθέντων δειγμάτων τροφίμων για διάφορους ρυπαντές - 2018 Από τη διαχρονική παρακολούθηση των μη συμμορφούμενων με τη νομοθεσία δειγμάτων τροφίμων για τις αφλα- τοξίνες για τα έτη 2006 έως 2018 διαφαίνεται η αποτελεσματικότητα του εφαρμοζόμενου ελέγχου (βλ. Σχήμα 12). Επιπρόσθετα, το 2018 στο πλαίσιο του προγράμματος ελέγχου και παρακολούθησης των επιπέδων:  μυκοτοξινών (AFs (B1, B2, G1, G2), FB1, FB2, T2, HT-2, DON, ZON, OA) σε διάφορα δείγματα τροφίμων (ζυμαρικά, πρόγευμα δημητριακών, αλεύρι, σιτάρι), διαφάνηκε ότι για την περίοδο 2014- 2018 προσδιορίστηκε η μυκοτοξίνη δεοξονιβαλενόνη (DON) σε δείγματα ζυμαρικών, ωστόσο σε επίπεδα εντός των νομοθετικών ορίων, και  νιτρικών σε δείγματα λαχανικών (μαρούλι, σπανάκι, μαϊντανός, σέλινο, ρόκα, κόλιανδρος, πατάτες κ.ά.) και παιδικών τροφών με λαχανικά, διαφάνηκε ότι οι συγκεντρώσεις τους στα διάφορα λαχανικά παραμένουν διαχρονικά σχετικά υψηλές, αλλά εντός των νομοθετικών ορίων, και οι συγκεντρώσεις τους στις παιδικές τροφές παραμένουν σε χαμηλότερα επίπεδα από τα κατώτερα του νομοθετικού ορίου (<200mg/kg) (βλ. Σχήμα 26 για μαρούλι, σπανάκι, ρόκα).

RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0