Ετήσια Έκθεση Γενικού Χημείου του Κράτους 2018

56 ΓΕΝΙΚΟ ΧΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2018 (δηλαδή, σε ποσοστό 93%), ενώ στα υπόλοιπα δύο δείγματα, (σε ποσοστό 7%), ανιχνεύθηκε το είδος O. Gorbuscha αντί του είδους O. Keta το οποίο αναγραφόταν στη σήμανση. Επίσης, και στα 10 δείγματα τόνου που εξετάστηκαν για αυθεντικότητα επιβεβαιώθηκε η παρουσία τόνου σε ποσοστό 100%. Ασφάλεια τροφίμων Ο έλεγχος της ασφάλειας των τροφίμων είναι μία σημαντική συνιστώσα της προστασίας της δημόσιας υγείας. Το ΓΧΚ διεξάγει ελέγχους σε όλη την αλυσίδα παραγωγής, από το χωράφι ή τη φάρμα μέχρι και το πιάτο του κατανα- λωτή, με σκοπό την αποτελεσματική και όσο το δυνατόν προληπτική προστασία του. Ο έλεγχος περιλαμβάνει παραμέτρους που έχουν σχέση με τη χημική ασφάλεια τροφίμων (Πρόσθετα, Υπολείμματα Φυτοφαρμάκων και Κτηνιατρικών Φαρμάκων, Μυκοτοξίνες, Φυτικές Τοξίνες, Νιτρικά, Βαρέα Μέταλλα, Πολυαρωματικοί Υδρογονάνθρακες, Φουράνιο, Ακρυλαμίδιο, 3-Μονοχλωροπροπανοδιόλη, Καρβαδιμικός Αιθυλεστέρας, Υπερφθοριωμένες Ενώσεις, Διοξίνες και παρόμοια με διοξίνες πολυχλω- ριωμένα διφαινύλια (PCB’s), Ουσίες οι οποίες μεταφέρονται στα τρόφιμα από τα Υλικά σε Επαφή με Τρόφιμα), τη ραδιολογική ασφά- λεια (ραδιονουκλίδια) και τη μικροβιολογική / βιολογική ασφάλειά τους (μικροβιολογικές παράμετροι, γενετι- κά τροποποιημένοι οργανισμοί και αλλεργιογόνες ουσίες). Πρόσθετα και αρωματικές ύλες τροφίμων: Ο έλεγχος των τροφίμων για πρόσθετες ουσίες και αρωματικές ύλες διεξάγεται βάσει των απαιτήσεων της σχετικής νομοθεσίας της ΕΕ. Οι βασικές ομάδες πρόσθετων ουσιών οι οποίες ελέγχονται από το ΓΧΚ βάσει του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1333/2008 είναι τα συντηρητικά, οι χρωστικές ουσίες, οι γλυκαντικές ουσίες και τα αντιοξειδωτικά, και βάσει του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1334/2008 οι αρωματικές ύλες. Το πρόγραμμα ελέγχου τροφίμων για τις πρόσθετες ουσίες και τις αρωματικές ύλες σχεδιάζεται λαμβάνοντας υπό- ψη, μεταξύ άλλων, την τοξικότητα των ουσιών, τα αποτελέσματα / ευρήματα των αναλύσεων των προηγούμενων ετών, τη συχνότητα και την εποχικότητα κατανάλωσης των διάφορων τροφίμων που περιέχουν πρόσθετα, και την πληροφόρηση που λαμβάνεται από το RASFF της ΕΕ και από την EFSA. Το 2018 αναλύθηκαν 934 δείγματα τροφίμων για 2.557 παραμέτρους (βλ. Σχήμα 17) και ο έλεγχος κατέδειξε τα παρακάτω: Κατανομή αναλύσεων για πρόσθετα και ειδικές αναλύσεις 26% 2,9% 28,7% 0,9% 3,1% 2,5% 5,8% 4,8% 16,6% Αρωματικές ύλες: Κουμαρίνη 0,6% Ενισχυτικά γεύσης: Γλουταμινικά Αντιοξειδωτικά: BHA, BHT, tBHQ Απαγορευμένες χρωστικές ουσίες: Σουδάν Ι-IV και Para Red Μεθανόλη Χρωστικές ουσίες Καφεΐνη Γλυκαντικές ουσίες 8,1% Συντηρητικό: διοξείδιο του θείου (SO 2 ) Ταυτότητα γάλακτος γαλακτοκομικών προϊόντων Συντηρητικά: βενζοϊκό/σορβικό/ νιτρικά/νιτρώδη/προπιονικό Σχήμα 17: Κατανομή αναλυθέντων δειγμάτων τροφίμων για πρόσθετα τροφίμων και ειδικές αναλύσεις - 2018

RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0