Ετήσια Έκθεση Γενικού Χημείου του Κράτους 2018

55 ΓΕΝΙΚΟ ΧΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2018 σε πέντε δείγματα κρεατοσκευασμάτων (ποσοστό 9,4%), που έφεραν σήμανση ως βοδινά ανιχνεύθηκε χοιρινό κρέας σε ποσοστό μικρότερο του 1%. Η αυθεντικότητα των τροφίμων και ποτών καλύπτει ένα σημαντικό μέρος του ελέγχου της ποιότητάς τους, κα- θώς περιλαμβάνει, εκτός από τον έλεγχο της νοθείας ενός τροφίμου και την πιστοποίηση της γεωγραφικής και βο- τανικής προέλευσής του, και την επιβεβαίωση οποιασδήποτε δήλωσης στην ετικέτα του προϊόντος. Για τον έλεγχο της αυθεντικότητας προαπαιτείται η δημιουργία βάσεων δεδομένων αυθεντικών δειγμάτων γνωστής προέλευσης οι οποίες, με τη χρήση ισοτοπικών αναλυτικών μεθόδων συμβάλλουν στην «Ισοτοπική χαρτογράφηση των κυπριακών τροφίμων και ποτών» που διενεργείται και εξελίσσεται συνεχώς στο ΓΧΚ. Αυτές οι βάσεις δεδομένων ενισχύουν την κατοχύρωση παραδοσιακών προϊόντων, για παράδειγμα με τον εμπλουτισμό του σχετικού για κατοχύρωση κατατε- θέντος φακέλου προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναδεικνύοντας και προωθώντας έτσι τα παραδοσιακά τρόφιμα και ποτά της Κύπρου. Παράλληλα, αποτελoύν μοναδικό εργαλείο για τους αρμόδιους φορείς ελέγχου για την προστα- σία τόσο των καταναλωτών όσο και των ίδιων των παραγωγών. Παράδειγμα αποτελεί η δημιουργία, από το 2005, της «Εθνικής βάσης δεδομένων για τα κυπριακά κρασιά», καθώς επίσης βάσεων δεδομένων και για άλλα κυπρι- ακά προϊόντα όπως αλκοολούχων ποτών, ξιδιού, μελιού, χυμών και (προσφάτως) γαλακτοκομικών προϊόντων. Κατά το 2018 εξετάσθηκαν συνολικά για σκοπούς αυθεντικότητας 262 δείγματα για 1.547 παραμέτρους (βλ. Σχήμα 16). Όλα τα αποτελέσματα υποβλήθηκαν σε στατιστική ανάλυση με τη χρήση διαφόρων χημειομετρικών τεχνικών για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων. 0 500 1.000 1.500 2.000 2.500 3.000 3.500 4.000 Διαχρονικές δοκιμές αυθεντικότητας κυπριακών προϊόντων 2007 2006 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 Δείγματα Παράμετροι Αριθμός δειγμάτων / παραμέτρων Σχήμα 16: Διαχρονικές δοκιμές για την αυθεντικότητα κυπριακών προϊόντων: Κρασιά, αλκοολούχα ποτά, μέλια, χυμοί φρούτων και ξίδια (2006-2017) Το 2018, στο πλαίσιο της εφαρμογής μοριακών μεθόδων από το ΓΧΚ, ελέγχθηκαν, επίσης, 37 δείγματα ψαριού/ ψαροσκευσμάτων για διαπίστωση της αυθεντικότητάς τους ως προς το γένος ή/και το είδος τους. Συγκεκριμένα, από τα 27 δείγματα σολομού που εξετάστηκαν για αυθεντικότητα επιβεβαιώθηκε η παρουσία του σε 25 δείγματα

RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0