Ετήσια Έκθεση Γενικού Χημείου του Κράτους 2018

54 ΓΕΝΙΚΟ ΧΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2018 Αναλύθηκαν, επίσης, Τρόφιμα διπλής ποιότητας (δηλαδή τρόφιμα της ίδιας εμπορικής ονομασίας και συσκευα- σίας, αλλά διαφορετικής σύστασης ή και ποιότητας) όπως μπάρες δημητριακών, σοκολάτες γάλακτος, γκοφρέτες και μπισκότα. Η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων ως επί το πλείστον, δεν κατέδειξε ουσιαστική διαφορά μεταξύ τους όσον αφορά στη σύστασή τους, εκτός από ένα μικρό ποσοστό σοκολατών οι οποίες είχαν μικρότερο ποσοστό κακάο και διαφορετική σύσταση στο είδος και την ποσότητα του φυτικού λίπους. Ο σχετικός έλεγχος περιλαμβάνει, επίσης, και την ανάλυση τελωνειακών δειγμάτων τροφίμων , αποσκοπώντας τόσο στον έλεγχο της ποιότητας των προϊόντων όσο και στην τελωνειακή κατάταξή τους από το Τμήμα Τελωνείων, το οποίο προχωρεί στην επιβολή των κατάλληλων δασμών Δασμολογίου και του «Meursing code». Στο Σχήμα 15 παρουσιάζεται η κατανομή στις διάφορες κατηγορίες τροφίμων, των 38 εξετασθέντων τελωνειακών εισαγόμενων δειγμάτων κατά το 2018. Κατανομή εξετασθέντων τελωνειακών δειγμάτων 37% 11% 10% 5% 9% 16% 16% Έτοιμα φαγητά Συμπληρωμ διατροφής Ζαχαροειδή Κακάο / Καφές & Προϊόντα Συμπληρώματα διατροφής Φύκια Δημητριακά και Αρτοποιητικά 14 6 6 4 4 2 2 Σχήμα 15: Κατανομή εξετασθέντων τελωνειακών (εισαγόμενων) δειγμάτων τροφίμων κατά κατηγορίες - 2018 Η εξακρίβωση τυχόν απάτης στα τρόφιμα διασφαλίζει τόσο την ασφάλεια όσο και τα οικονομικά συμφέροντα του κα- ταναλωτή. Μερικά παραδείγματα τροφίμων που εξετάζονται διαχρονικά από το ΓΧΚ για νοθεία είναι, μεταξύ άλλων, το ελαιόλαδο, το μέλι, τα προϊόντα ζωικής προέλευσης και τα γαλακτοκομικά προϊόντα (συμπεριλαμβανομένου του προσδιορισμού της ταυτότητας του γάλακτος ο οποίος εστιάζεται κυρίως στα χαλούμια, σε τυριά Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π) και στα εποχιακά τυριά για παρασκευή φλαούνων). Πραγματοποιείται, επίσης, έλεγχος της νοθείας κρέατος με άλλο είδος κρέατος, ο οποίος ξεκίνησε το 2013, έπειτα από το σκάνδαλο νοθείας βοδινού κρέατος με αλογίσιο και τη σχετική Σύσταση της ΕΕ (2013/99/ΕΚ). Στη συνέ- χεια, ο έλεγχος αυτός επεκτάθηκε και σε άλλα είδη όπως βοδινό, κοτόπουλο, χοιρινό και γαλοπούλα. Από τον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε το 2018 σε 53 δείγματα κρεατοσκευασμάτων για νοθεία με άλλο είδος κρέατος, και αφορούσε βοδινό, κοτόπουλο, χοιρινό και αλογίσιο κρέας, βρέθηκε ότι: Σε τρία δείγματα κρεατοσκευασμάτων (ποσοστό 5,6%) που έφεραν σήμανση ως βοδινά ανιχνεύθηκε χοιρινό κρέας σε ποσοστό μεγαλύτερο του 1%, και

RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0