Ετήσια Έκθεση Γενικού Χημείου του Κράτους 2018
51 ΓΕΝΙΚΟ ΧΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2018 Τα πιο πάνω προγράμματα ελέγχου καθώς και η εφαρμοσμένη έρευνα που διενεργούνται από το ΓΧΚ στον τομέα των τροφίμων, πέραν της πρόληψης, διερεύνησης και επίλυσης προβλημάτων και της αποτελεσματικής εφαρμογής της νομοθεσίας, στοχεύουν, επίσης, στη συλλογή επιστημονικών / εργαστηριακών δεδομένων για την: εκτίμηση των κινδύνων και των ωφελειών από την κατανάλωση τροφίμων με σκοπό τη σταθερή παροχή ασφαλών και υγιεινών τροφίμων, ανάλυση και χαρακτηρισμό παραδοσιακών ή τοπικών τροφίμων, τυποποίηση και έλεγχο της αυθεντικότητάς τους, και παροχή πληροφοριών στον καταναλωτή για την έγκυρη πληροφόρησή του σχετικά με τις ορθές διατροφικές συνήθειες. Η παρουσίαση των διαχρονικών αποτελεσμάτων του συνολικού αυτού ελέγχου τροφίμων, φαίνεται στο Σχήμα 13 όπου καταδεικνύεται η αποτελεσματικότητα των εφαρμοζόμενων προγραμμάτων ελέγχου, ως προς την παρεμπόδι- ση διακίνησης στην αγορά ακατάλληλων ή νοθευμένων ή υποβαθμισμένης ποιότητας τροφίμων. 0 2.000 4.000 6.000 8.000 10.000 Διαχρονικός επίσημος έλεγχος τροφίμων (2008-2018) 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 Αναλυθέντα δείγματα Μη συμμορφούμενα δείγματα Αριθμός δειγμάτων τροροφίμων Σχήμα 13: Διαχρονικός επίσημος έλεγχος τροφίμων για χημικές, μικροβιολογικές/βιολογικές και ραδιολογικές παραμέτρους (2008-2018)
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0