Ετήσια Έκθεση Γενικού Χημείου του Κράτους 2018

45 ΓΕΝΙΚΟ ΧΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2018 Θ. Συνέχισε τη μελέτη για τη διαμόρφωση ισοτοπικού αποτυπώματος παραδοσιακών προϊόντων Κύπρου - Βορείου Αιγαίου με σκοπό την ταυτοποίηση της αυθεντικότητάς τους σε σχέση με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των προϊόντων, τα μέσα παραγωγής και τη γεωγραφική και βοτανική προέλευσή τους. Η δραστηριότητα αυτή αποτελεί μέρος της πράξης «ΑΓΡΟΤΑΥΤΟΤΗΤΑ» για την «Ταυτοποίηση αυθεντικότητας και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας τοπικών προϊόντων του αγροδιατροφικού τομέα» στο πλαίσιο του INTERREG IV 2014-2020, που εκπονείται σε συνεργασία με άλλους φορείς από Κύπρο και Βόρειο Αιγαίο. Ι. Συνέχισε τη συμμετοχή του, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, στο έργο «Μαύρος χρυσός: Παραγωγή και μεταποίηση χαρουπιού», το οποίο αναμένεται να αποτελέσει πρότυπο μοντέλου σύγχρονης ανάπτυξης γεωργι- κών και άλλων δραστηριοτήτων στην Κύπρο, αφού στοχεύει στην αναζωογόνηση γεωργικών προϊόντων με προστι- θέμενη αξία όπως το χαρούπι, μέσα από νέες επιστημονικές διαστάσεις. Παράλληλα, συνέβαλε στην προετοιμασία της ερευνητικής πρότασης «Μαύρος Χρυσός: Όταν η Επιστήμη συναντά τη Βιομηχανία», η οποία εγκρίθηκε για χρηματοδότηση από το ΙΠΕ τον Αύγουστο του 2018. Κ. Συνεισφέρει στην τυποποίηση των παραδοσιακών προϊόντων χαρουπιού (πχ. χαρουπόμελο) και νέων προϊόντων (πχ. αλκοολούχο ποτό και λικέρ χαρουπιού) με σκοπό την κατοχύρωση και ανάδειξή τους, μέσα από τη μελέτη των φυσικών, χημικών, ισοτοπικών και οργανοληπτικών χαρακτηριστικών τους και τη συγκέντρωση στοιχείων που αποδεικνύουν τον δεσμό με τη γεωγραφική καταγωγή τους. Λ. Συμβάλλει ουσιαστικά σε δράσεις της EFSA και ειδικότερα στο πλαίσιο της εκπαίδευσης εκτίμησης κινδύνου μέσω τροφής, σε συνεργασία με την EFSA. Κατά το 2018 το Μαυροβούνιο αιτήθηκε εκπαίδευσης στη χρήση του προσδιοριστικού μοντέλου "ImproRisk" του ΓΧΚ, η οποία υλοποιήθηκε μέσω του TAIEX με δύο εμπειρογνώμονες μέλη της ΜΕΚ του ΓΧΚ. Το γεγονός αυτό συμβάλλει στην εναρμόνιση της διεξαγωγής εκτίμησης κινδύνου σε επίπεδο ΕΕ, σύμφωνα με το πνεύμα της EFSA. Όσον αφορά την Κύπρο, πραγματοποιήθηκε, μέσω του ImproRisk, εκτίμηση κινδύνου της έκθεσης του κυπριακού πληθυσμού (εφήβων σε πρώτη φάση) στην αφλατοξίνη B1, χρησι- μοποιώντας την ενημερωμένη έκδοση του μοντέλου ImproRisk (v. 1.4.1) Eθν ι κή Έρευνα γ ι α τη δ ι ατροφή του πλυθησμού της Κύπρου ΕFSA EUMenu Harmonisation Collaboration Food Consumption EuropeanFoodSafetyAuthority Diet Survey Μ. Ολοκλήρωσε τον Απρίλη 2018, το Έργο με τίτλο «Εθνική έρευνα για τη διατρο- φή του πληθυσμού της Κύπρου (National Dietary Survey Lot 1 & Lot 2)» σε συνεργασία με το Ερευνητικό και Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο Υγεία του Παιδιού (ΕΕΙΥΠ), στο πλαίσιο του έρ- γου EU MENU της EFSA. Το έργο αφορούσε την πρώτη επίσημη εθνική παγκύπρια έρευνα για τη διατροφή των Κυπρίων από τη βρεφική ηλικία έως 74 ετών. Στόχος του είναι η εναρμονισμένη συλλογή δεδομένων κατανάλωσης τροφίμων σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ για σκοπούς έκθεσης του πληθυσμού σε τοξικούς και άλλους παράγοντες.

RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0