Ετήσια Έκθεση Γενικού Χημείου του Κράτους 2018

24 ΓΕΝΙΚΟ ΧΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2018 Προς τον σκοπό αυτό, το ΓΧΚ έχει, επίσης, προβεί στην ανάπτυξη του δικού του προσδιοριστικού μοντέλου εκτίμησης κινδύνου με την ονομασία "ImproRisk" , με το οποίο μπορεί να διεξάγει ακριβείς εκτιμήσεις κιν- δύνου μέσω τροφής με τη χρήση: α) των εργαστηριακών δεδομένων πολλών ετών που συλλέγονται στο ΓΧΚ, σε συνδυασμό με β) τα δεδομένα κατανάλωσης τροφίμων από τον κυπριακό πληθυσμό, τα οποία έχουν συλλεγεί με την ολοκλήρωση, εντός του 2018, της «Εθνικής Έρευνας για τη Διατροφή του Πληθυσμού της Κύπρου» στο πλαίσιο της συμμετοχής του ΓΧΚ στο ερευνητικό έργο "EU MENU" της EFSA. Το ΓΧΚ από το 2008 έως το 2018,, χάρη στη βάση δεδομένων που διαθέτει από τις διαχρονικές αναλύσεις ελέγ- χου βαρέων μετάλλων και άλλων επιμολυντών στα τρόφιμα, έχει προβεί σε εκτίμηση κινδύνου μέσω τροφής των Κύπριων καταναλωτών και καταναλωτριών (των εφήβων σε πρώτη φάση), από την πρόσληψη σε μόλυβδο, κάδμιο, υδράργυρο, νιτρικά άλατα, αφλατοξίνη Β1, ακρυλαμίδιο και πολυαρωματικούς υδρογονάνθρακες (PAHs). Τα απο- τελέσματα ήταν ικανοποιητικά και συνάδουν με τις αντίστοιχες εκτιμήσεις κινδύνου της EFSA για την Κύπρο. Συγκεκριμένα, κατά το 2018: α) Το ΓΧΚ, με την ολοκλήρωση της «Εθνικής Έρευνας για τη Διατροφή του Πληθυσμού της Κύπρου» ξεκίνησε την επεξεργασία και αξιολόγηση των διατροφικών δεδομένων των Κυπρίων και ετοίμασε σχεδιασμό για τη διεξαγωγή εκτιμήσεων κινδύνου μέσω τροφής με τα πραγματικά δεδομένα κατανάλωσης τροφίμων του πληθυσμού της Κύπρου. β) Πραγματοποιήθηκε επανεκτίμηση της έκθεσης των εφήβων σε αφλατοξίνη Β1 από την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων όπως για παράδειγμα τα φιστίκια. γ) Λειτουργοί του ΓΧΚ έγιναν εμπειρογνώμονες του TAIEX και παρείχαν εκπαίδευση σε εμπειρογνώμονες/ εκτιμητές του Μαυροβούνιου, χώρας υπό ένταξη στην ΕΕ. δ) Λειτουργός του ΓΧΚ, από τον Σεπτέμβριο του 2018, συμμετέχει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα EU-FORA που διοργανώνει η EFSA, με στόχο την ανάπτυξη και ενδυνάμωση των υποδομών των κρατών μελών της ΕΕ σε θέματα αξιολόγησης κινδύνων σε τρόφιμα. Eίναι διάρκειας ενός έτους και πραγματοποιείται από τη Γαλλική Υπηρεσία Τροφίμων, Περιβαλλοντικής και Επαγγελματικής Υγείας & Ασφάλειας (ANSES) στη θεματική «Νανοϋλικά στα τρόφιμα - Προτεραιοποίηση και αξιολόγηση».

RkJQdWJsaXNoZXIy MzU4MTg0